Zdravie

Nakŕmte svoj prejedený žalúdok. Tieto potraviny vám pomôžu s trávením

"Čas Vianoc prináša rodinnú pohodu ale aj veľa pochúťok. Poradíme vám, ako si poradiť s preplneným žalúdkom."

Zuzana Lobotková, 31. decembra 2016 10:00
Prejedanie je obľúbenou vianočnou disciplínou. Foto: TASR/Branislav Račko
Pozrime sa na to realisticky – cez Vianoce jeme a pijeme, kým nás netlačí pás na nohaviciach. Sú však jedlá a nápoje, ktoré vám pri prejedení pomôžu. Mnohé z nich možno už máte v komore.

Odtučnené mlieko


Ak trpíte pocitmi preplneného žalúdka zo sýtych jedál, je čas prejsť na potraviny s nižším obsahom tuku, ako je napríklad odtučnené mlieko. Jedlá obsahujúce nasýtené tuky sú náročnejšie na trávenie a môžu zhoršiť pálenie záhy. Je teda lepšie prejsť na ľahšie verzie. Aspoň na čas.

Ten správny čaj


Nafukovanie po jedle nie je nič zvláštne. Fenikel, rasca a mäta pomáhajú zmierniť nadúvanie uvoľnením črevnej steny a uvoľnením ventilu medzi črevom a pažerákom. Skúste si takýto čaj spraviť aj vy sami – zalejte mätu, lyžičku fenikla a lyžičku rasce horúcou vodou a pomaly vypite. Tento čaj však nepomáha pri pálení záhy, môže to dokonca zhoršiť.

Správny čaj môže zmierniť nadúvanie. Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok


Papája a ananás


Tieto tropické plody obsahujú tráviace enzýmy nazývané papaín (v papáji) a bromelaín (v ananáse). Pomáhajú tráviť proteíny a predpokladá sa, že ide o skvelý spôsob, ako riešiť problémy so zažívaním. Predstavujú aj prínos pre vašu dennú dávku vlákniny a iných dôležitých živín, ktoré tiež napomáhajú naštartovať trávenie.

Probiotiká


Mať zdravú črevnú mikroflóru je kľúč k tomu, ako mať dobre šľapajúce trávenie. Nedostatok dobrých baktérií zase podporuje nafukovanie. Mikroflóru môžete dosiahnuť a udržať ju v zdravom stave aj pomocou potravín, ako sú jogurty so živými kultúrami, ktoré obsahujú zdravé baktérie (Lactobacillus a Bifidobacteria). Môžete zvážiť aj užívanie probiotických doplnkov, ktoré taktiež dokážu bojovať s nafukovaním.

Tmavá zelená listová zelenina


Písali sme o nej už veľa, ale je pravda, že zelenina, ako je kel alebo špenát, patrí k tým najvýživnejších potravinám vďaka vysokej hladine železa a horčíka. Ich zaradenie do jedálnička vás opäť postaví z pohovky na nohy. Hladina vlákniny v tmavej zelenej listovej zelenine je tiež pomerne vysoká, čo predstavuje ďalší benefit pre trávenie. Tieto potraviny okrem toho pomáhajú k zvýšeniu prietoku žlče v pečeni, čo môže pomôcť telu zbaviť sa odpadových látok.

Listová zelenina pomáha. Na snímke sú listy kelu. Foto: TASR/AP


Ľanové semená


Ide o ďalšiu potravinu s vysokým obsahom vlákniny, ktorá pomáha s vetrami, nadúvaním, zápchou a hnačkou. Sú zdrojom nerozpustnej a rozpustnej vlákniny a dajú sa ľahko pridať do takmer akéhokoľvek receptu – k mäsu, do polievky, do kaše, k cereáliám, do jogurtu aj dezertov. Skúste cez sviatky pridať do svojho jedálnička aspoň lyžicu denne a uvidíte.

Fazuľa a strukoviny


Prejedanie sa a dehydratačné účinky alkoholu môžu viesť k zápche, ktorá spôsobí, že sa budete cítiť pomalý a všeobecne nepohodlne po celý deň. Fazuľa a strukoviny sú bohaté na vlákninu, ktorá sa rozpúšťa vo vode a tvorí gél, ktorý pomáha zmäkčiť stolicu. Tiež zlepšuje pohyby v črevách, čo je pri zápche kľúčové. Ak sa chystáte zvýšiť príjem potravín s vysokým obsahom vlákniny potravín, ako je fazuľa a strukoviny, potom to skúste pomaly a uistite sa, že budete piť veľa tekutín, aby ste zabránili nadúvaniu.

Príprava fazuľovej polievky, ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš


Ovsené vločky


Ovsené vločky sú pre vás dobré z viacerých dôvodov. Veľa z tohto dobra súvisí s vysokou úrovňou rozpustnej vlákniny. Najlepší nápad je dať si ich na raňajky, keď trpíte kvôli žalúdočnej kyseline. Užitočné sú aj pri iných zažívacích ťažkostiach po prejedení sa, ako sú vetry, nadúvanie, zápcha alebo hnačka.

Voda


Dehydratáciu veľa ľudí prehliada, ale jej dôsledky sa postupne objavia. Ak cítite smäd, už ste dehydrovaní. Nadmiera alkoholu môže na ďalší deň priniesť dehydratáciu a znižuje produkciu antidiuretického hormónu, ktorý telo potrebuje na opätovné vstrebanie vody. Osvojte si zvyk piť pomedzi alkoholické nápoje dostatok vody a na druhý deň pite veľa vody. Nie je to však len o čistej vode – čaj, káva, mlieko, šťavnaté ovocie alebo polievka tiež predstavujú dobrý spôsob na doplnenie tekutín. Pridajte do vody citrusové ovocie, uhorku alebo bylinky a hneď vás bude jej pitie viac baviť.

Zázvorový alebo kamilkový čaj


Pálenie záhy a kyselina sú dôsledkom zápalu v žalúdku, ktorý spôsobuje nadbytok kyseliny, ktorú produkuje na trávenie jedla. Prejedanie sa ťažkými potravinami môže zvýšiť riziko pálenia záhy ako aj čas, kým sa ho zbavíte, ako aj čas, kým vám konečne vytrávi. Návrat k bežnej strave vám pomôže zbaviť sa takýchto rizík, ale nápomocné bude aj popíjanie zázvorového alebo kamilkového čaju pomedzi jedlá. Upokojíte zapálené tkanivá v žalúdku a hneď vám bude lepšie.

Artičokové doplnky


Pečeň je veľmi dobre vybavená, aby sem-tam zniesla trochu viac záťaže. Navyše má jedinečnú schopnosť opraviť sa sama a prirodzene sa regenerovať. Pečeň obsahuje bunky zvané hepatocyty, ktoré absorbujú živiny, detoxikujú a odstraňujú škodlivé látky z krvi. Príliš veľa cukru, zlé tuky a alkohol môžu predstavovať neželané vplyvy na zdravie pečeň a zvýšiť riziko stukovatenia pečene v dlhodobom horizonte. Extrakt z artičokov má priamy vplyv na pečeň, ktorú chráni pred toxínmi. Obsahuje aj cynarín, ktorý podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čo zlepšuje trávenie tukov. Pomáha aj zmierniť príznaky poruchy trávenia, vrátane nevoľnosti, vetrom a bolesti žalúdka.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Potraviny tejto zimy: Toto by na vašom tanieri nemalo chýbať
Chcete byť viac kreatívni? Myslite rukami
Čo je po infarkte dôležité? Optimizmus
Ako sa za noc stať expertom? Toto sa naučíte aj počas spánku

Komentáre