Zdravie

Predstavujú mokré plavky pre ženy nebezpečenstvo?

"Mnoho ľudí je presvedčených, že pri návštevách kúpalísk musia mať so sebou rezervné, suché plavky, pretože tie mokré spôsobujú u žien napríklad nachladnutie vnútorných pohlavných orgánov."

Alena Klepochová, 14. augusta 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Počas letných mesiacov sa každoročne vynárajú viac či menej oprávnené obavy z gynekologických ochorení spôsobených pobytom na dovolenkách či pri kúpaní. Mnoho ľudí je presvedčených, že pri návštevách kúpalísk musia mať so sebou rezervné, suché plavky, pretože tie mokré spôsobujú u žien napríklad nachladnutie vnútorných pohlavných orgánov. Je to však mýtus.

Je dokázané, že ženy, ktoré si vymieňali po kúpaní plavky, neboli zdravšie, pokiaľ ide o nachladnutia vnútorných pohlavných orgánov, v porovnaní s tými, ktoré si ich nemenili. V tomto prípade sú najdôležitejšie subjektívne pocity, mnoho ľudí sa jednoducho cíti príjemnejšie v suchých plavkách.

Ako je to s termálnymi kúpeľmi a jazerami?


Záujemcovia o termálne kúpele majú niekedy strach z teplých prameňov, domnievajúc sa, že sa v nich nachádzajú premnožené baktérie, mikroorganizmy či kvasinky spôsobujúce ochorenia pohlavných orgánov. Nie je to pravda, každá žena má určitú vaginálnu flóru, v ktorej sa prirodzene, v absolútnej fyziologickej rovnováhe, nachádzajú rôzne mikroorganizmy a nespôsobujú jej žiadne ťažkosti.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ak má niektorá žena osídlenie vaginálnej flóry v hraničných hodnotách a je vystavená teplu termálnych prameňov, napríklad 42 - 43 stupňov, môže dôjsť u nej k premnoženiu určitých patologických baktérií, ktorým sa v teple lepšie darí, na úkor zdravých. To znamená, že za vzniknutú infekciu je zodpovedné premnoženie patologickej zložky vlastnej vaginálnej flóry, nie termálne kúpele.

Kúpať sa v jazerách či na kúpaliskách je takisto bezpečné, stav vody je monitorovaný a informácie o nevhodných vodných plochách sa pravidelne zverejňujú. Navyše verejné kúpaliská samé sledujú kvalitu vody a upravujú ju tak, aby v nej neboli žiadne choroboplodné zárodky. Ideálna je samozrejme morská voda, vďaka dezinfekčným účinkom morskej soli.

Nebezpečenstvo na dovolenke


Pobyty pri mori nie sú rizikové z pohľadu kvality vody, ale kvôli ľahkovážnosti mladých ľudí. Čoraz častejšie sa vracajú ženy z dovoleniek s problémami, ktoré sú dôsledkom náhodných známostí. Neuvedomujú si dostatočne riziko pohlavných infekcií, napríklad hepatitídy B, mikoplazmy, chlamýdií či známeho HIV. Najideálnejšia je samozrejme prevencia vo forme kondómov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Pri cestách do ďalekých krajín, ktoré trvajú niekedy až desiatky hodín, sa zvyšuje nebezpečenstvo zápalu močových ciest. Príčinou je teplo a obmedzená možnosť pravidelnej hygieny. Môže dôjsť k zostupu infekcie z vonkajších pohlavných orgánov, prípadne z pošvy smerom nahor. Ženská pohlavná trubica je krátka a choroboplodné baktérie sa ľahšie dostanú do močového mechúra. Dochádza k zápalu močových ciest, ktorým ženy trpia častejšie ako muži.

Odporúča sa používať hygienické utierky tak, aby sme zabránili možnému prieniku choroboplodných zárodkov smerom do močovej trubice. Je však potrebné si uvedomiť, že najmä parfumované utierky môžu u časti ženskej populácie spôsobiť alergické reakcie.

Komentáre