Zdravie

Prečo relaxujeme práve pri zvukoch prírody?

"Poznáte ten pocit čistej mysle a pokoja, ktorý vás zaplaví, keď počúvate zurčať tok vody alebo šum lístia vo vetre? Vedci odhalili dôvod, prečo nás práve tieto zvuky upokojujú."

Zuzana Lobotková, 14. apríla 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Podľa najnovšej štúdie zvuky prírody menia spojenia v mozgu a redukujú prirodzený inštinkt, a teda bojovať alebo utiecť. Zelené prostredie a zvuky prírody sa spájajú s relaxáciou a pohodou už stovky rokov, a je to samozrejmé. Zaujímavé sú však ich psychologické účinky.

Čo máte v ušiach?


Vedci v Brightone a na Zdravotníckej škole v Sussexe oslovili 17 zdravých dospelých ľudí, aby podstúpili funkčné MRI vyšetrenie, kým počúvali sériu päťminútových slučiek prírodných a ľuďmi vytvorených zvukov. Počas každej slučky títo dobroboľníci mali vykonávať úlohy, aby vedci zmerali ich pozornosť a reakčný čas. Monitorovali ich srdcový tep, aby spozorovali zmeny v autonómnych nervových systémoch. Je to systém orgánov zahrnutých do nedobrovoľných procesov, ako je dýchanie, krvný tlak, teplota, metabolizmus a trávenie.

Keď sa výskumníci pozreli na výsledky fMRI, všimli si, že aktivita v štandardnom režime mozgovej siete (oblasť súvisiaca s rozutekanými myšlienkami a bdelými stavmi bez úloh) sa líšila v závislosti od zvukov púšťaných v pozadí. Konkrétne, počúvanie umelých zvukov sa spájalo s dovnútra zameranou pozornosťou, kým prírodné zvuky podnecovali skôr sústredenie sa na vonkajšie prostredie.

Pozornosť obrátená dovnútra môže zahŕňať obavy a uvažovanie o veciach človeku vlastných - to sú vzorce, ktoré súvisia so stresovými psychologickými problémami (depresie, úzkosť a posttraumatická stresová porucha). Navyše, reakčný čas bol pri počúvaní umelých zvukov pomalší ako pri prírodných zvukoch. Objavili sa aj mierne odchýlky v srdcovom rytme, čo naznačilo zmeny v odpovediach autonómneho nervového systému. Celkovo sa prírodné zvuky spájali s poklesom sympatetických telesných odpovedí (spúšťajú reakcie úteku alebo boja) a s nárastom parasympatetických odpovedí (pomáhajú telu relaxovať a fungovať v normálnych mierach).

Stačí pár minút


Takéto výsledky neboli ale u každého rovnaké. Ľudia, ktorí začínali štúdiu s najvyššími sympatetickými reakciami (čo naznačuje vysokú mieru stresu) zaznamenali najvýraznejšie relaxačné benefity vďaka prírodným zvukom. Tí, ktorí začínali s nižšou úrovňou sypmatetických reakcií ale zaznamenali mierny nárast práve keď počúvali prírodné nahrávky oproti umelým zvukom.

Vedúca autorka štúdie Cassandra Gould van Praagová tvrdí, že štúdia môže mať dopad na ľudí, ktorí zažívajú veľa stresu. “Určite by som odporúčala prechádzky v prírodnom prostredí komukoľvek, či sú aktuálne v strese alebo nie. Aj pár minút úniku môže pomôcť,” vysvetľuje van Praagová. Sama začala chodiť cez pauzu v práci von a začala počúvať nahrávky prírodných zvukov aj za pracovným stolom.

Keď nájdete prírodný zvuk, ktorý vyhovuje práve vám, pomôže vám to zlepšiť si koncentráciu a pozornosť. V štúdii mali dobrovoľníci najlepšie výsledky pri plnení úloh, keď počúvali známe zvuky, oproti tým neznámym. Je teda správne hľadať individuálne príjemné prírodné zvuky - pre niekoho to môže byť zvuk morských vĺn, pre iného zvuky dažďového pralesa. Tieto zvuky by vám vraj mohli dopomôcť aj k vyššej kvalite spánku. Aký prírodný zvuk je najpríjemnejší vám?

ODPORÚČAME AJ:
I. SCHRÉTER: Bez očkovania by bolo oveľa viac infekcii a úmrtí
Ľudia sa s autizmom rodia. Očkovanie môže byť spúšťač, nie príčina
Povedzte stop praskaniu kože na pätách
Štyri prírodné liečivá, ktoré sú v skutočnosti škodlivé

Komentáre