Zdravie

Prečo máte stuhnuté a boľavé kĺby? Možno ste hypermobilný

"Hypermobolita je stav, ktorý kĺbom prepožičiava väčší rozsah pohybu. Práve to môže spôsobovať problémy a bolesti."

Zuzana Lobotková, 25. apríla 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok
Asi 15 percent detí je hypermobilných. Kvôli hypermobilite sa kĺby ohýbajú až príliš, čo spôsobuje vyvrtnutia a natiahnuté väzy. Ak ste videli niekoho, komu sa kĺby až príliš ohýbajú, znamená to, že kolagén (pevné vláknité spojivové tkanivo medzi kĺbmi) sa ľahšie roztiahne.

Problém, ktorý tu bol vždy


Pri niektorých športoch a pohybových aktivitách môže byť hypermobilita užitočná. No uvoľnené väzivá prinášajú bolesť a zvyšujú riziko zranenia, ak sa ohnú až príliš. Zrazu sú vyvrtnutia, natiahnuté väzy a šľachy bežným problémom. A neodhalená hypermobilita môže predstavovať vysvetlenie, prečo niektorí ľudia zažívajú problémy s boľavými a stuhnutými kĺbmi a svalmi.

Lekári veria, že až 15 percent detí je naozaj hypermobilných, a to s dvoj alebo viac než dvojnásobne vyššou mobilitou aspoň štyroch kĺbov. Zvyčajne sa tento problém odhalí, keď sa deti sťažujú na bolesti kĺbov. “Pre niektorých ľudí môže byť bolesť naozaj oslabujúca. Ich spojivové tkanivá sú tak flexibilné, že musia pracovať naozaj ťažko, aby kontrolovali kĺby. A svaly často na to nie sú dostatočne silné, tak sú na konci dňa trpiaci ľudia absolútne vyčerpaní a zmietaní bolesťami,” vysvetlil reumatológ Rodney Grahame v DailyMail.

Experti sa ale obávajú, že symptómy príliš liešené a deťom sa odporúča vyhýbať sa cvičenie, pričom práve to by im mohlo pomôcť. Za posledných desať rokov sa udiala explózia detí s problémom, ktorý tu bol vždy. A pritom problémom je, že sa deti kvôli tomu cítia zle, keďže im lekári a rodičia dávajú najavo, že hypermobilita znamená, že nie sú v poriadku.

To ale nie je pravda. Bolesti kĺbov a zranenia sa objavujú, lebo svaly sú slabé a nemajú dostatočnú kontrolu nad väzmi - nie kvôli liekom, ale kvôli nedostatku pohybu. Hypermobilné deti sa vyhýbajú cvičeniu, aby sa ochránili. Je to proste začarovaný kruh. Čím majú slabšie svaly, tým sú letargickejší, cítia sa zle a hýbu sa ešte menej. A svaly sú stále slabšie.

To správne cvičenie
Nezvyšuje sa miera výskytu hypermobility. Asi 30 percent ľudí je viac flexibilných, než zvyšok populácie. Rozdiel ale je, že detské svaly sú dnes slabšie, než u predchádzajúcich generácií. Kedysi mali hypermobilní ľudia svaly dosť silné na každodennú kontrolu miery pohybu väzív, čím predchádzali zraneniam a bolesti. Súčasné deti ale trávia priveľa času vovnútri, menej sa bicyklujú a behajú, viac času presedia.

U detí sa teda nerozvíjajú svaly ako kedysi, takže ak sú hypermobilné, je to problém. Pred 30 rokmi by si všetci povedali, že takéto dieťa je proste ohybnejšie. Postihnuté ale nie sú len deti. Bolesť pochádzajúca z hypermobility môže pokračovať alebo sa prvý raz objaviť aj v dospelosti. Dlhé hodiny sedenia za stolom predstavujú ťažkosti, ak ste hypermobilný a nikdy predtým ste nezažili takéto bolesti.

Odhalenie hypermobility v dospelosti nie je nič zvláštne. Ak ste mali v detstve dostatok pohybu, boli ste dostatočne silný, aby ste kontrolovali svoje väzivá. Sedavá práca svaly oslabuje a objaví sa bolesť a stuhnutosť. Zakročiť môžete pomocou pilatesu alebo iných cvičení na posilnenie a kontrolu svalstva.

Riešenie pre deti je jednoduché - dostatok posilňujúcich aktivít, kde budú mať svoje kĺby pod kontrolou. Namiesto nálepky zdravotného problému vďaka tomuto vykročia do života ako zdraví a trochu ohybnejší ľudia. Bežná je aj fyzioterapia, ktorá sa zameriava na posilnenie svalov. Keďže sú kĺby dvojnásobne ohybné, aj svaly musia byť dvojnásobne silné.

Ľahšie sa o tom ale hovorí. Ľudia, ktorí už zažívajú unavujúce bolesti by chceli radšej oddychovať, ako sa hýbať. Občas tvrdia, že ich to bolí akoby mali niečo vykĺbené. Možno to naozaj neznesiteľne bolí, ale cvičenie je tá správna odpoveď. Každodenné cvičenie by sa ideálne malo stať súčasťou školského rozvrhu, ale postačí aj ak budú rodičia motivovať svoje deti, aby chodili, bicyklovali sa či plávali, nie len sedeli za počítačom.

Ste hypermobilný?


Syndróm kĺbovej hypermobility sa dá odhaliť pomocou Beightonovho vyhodnotenia. To pozostáva z piatich testov, kde sa vyhodnotí vaše skóre v týchto otázkach:
- Pripočítajte si jeden bod, ak dokážete položiť dlaň na zem, kým stojíte s vystretými nohami
- Jeden bod, ak dokážete ohnúť lakeť dozadu, ak oba, body sú dva
- Jeden bod za koleno, ktoré sa ohýba dozadu, za obe kolená sú body dva
- Jeden bod za každý palec na ruke, ktorý sa dotkne predlaktia, ak dlaň ohnete dozadu
- Jeden bod za každý malíček, ktorý sa ohne dozadu v uhle na 90 stupňov

Ak je vaše skóre viac ako štyri, pravdepodobne máte kĺbovú hypermobilitu.

.
ODPORÚČAME AJ:
Hemofíliu prenášajú ženy, no trpia ňou mužskí potomkovia
Viete, ako správne vybrať prisatého kliešťa?
Salmonelóza je pri vyšších teplotách aktuálnou témou. Ako sa chrániť?
Máte radi bryndzu? Toto ju robí zdravou





Komentáre