Zdravie

Prečo je ťažšie otehotnieť vo vyššom veku? Kvôli chaosu v bunkách

"Ak chceš mať deti, tak sa poponáhľaj, inak bude neskoro. Ženy počúvajú takéto pripomienky dosť často."

Zuzana Lobotková, 12. apríla 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Prečo je dôležité nezaháľať, keď chcete otehotnieť? Prečo sú vajíčka s pribúdajúcim vekom menej plodné? “Aj keď žena stále ovuluje, kvalita vajíčok s vekom klesá,” uviedol doktor Greg Fitzharris z Univerzity v Montreale pre New Scientist. “Najlepší dôkaz je, že ak prijmete darcovské vajíčka od mladšej ženy, náhle je plodnosť vyššia,” dodal Fitzharris.

Predpokladá sa, že sa ženy narodia so všetkými vajíčkami, ale tie prejdú niekoľkými deleniami buniek, kým sa vytvorí embryo. Predchádzajúce štúdie ukázali, že v starnúcich vajíčkach sa chromozómy zlepia slabšie. Táto menšia priľnavosť spôsobuje, že sa predčasne oddelia počas bunkového delenia, čím vznikajú vajíčka, ktoré nemajú dostatok chromozómov. A takéto vajíčka väčšinou ostávajú neplodné.

“Keď bolo naznačené, že strata priľnavosti je príčina ženskej neplodnosti, ľudia si mysleli, že to je ono, našli sme príčinu problému. Ale sú špecifické typy takto narušených vajíčok, ktoré sa dajú vysvetliť stratou priľnavosti, ale sú tu aj také, ktoré je náročnejšie vysvetliť,” dodal Fitzharris.

Dopravný chaos


Tím doktora Fitzharrisa odhalil druhý dôvod toho, že vajíčka cicavcov strácajú s vekom plodnosť. Porovnali bunky od mladších a starších myší a zistili, že prvá fáza delenia vajíčok je u starších samičiek chaotická.

Spôsobujú to mikrotubuly, štruktúry, ktoré riadia pohyb a dopravu bunkových obsahov, keď sa bunky množia. Mikrotubuly normálne zoskupujú chromozómy k opačným koncom deliacej sa bunky, takže sa môžu rozdeliť na dva. Ale v polovici buniek odobraných starším myšiam vedci spozorovali, že mikrotubuly posielali chromozómy rôznymi smermi, čo spôsobilo zhluky na troch alebo štyroch rôznych miestach, namiesto dvoch opozičných táborov. Neskôr začnú tieto bunky vyzerať normálne, ale škoda sa už stala. Keď je rozdelenie hotové, vajíčko má s vysokou pravdepodobnosťou nesprávny počet chromozómov.

Jadrová výmena


Výmena jadier mladých vajíčok s tými staršími vajíčkami ukázala, že je to vek buniek vajíčka, nie chromozómy v jadre, čo zrejme spôsobuje problém s plodnosťou. Keď dostanú mladé jadro, staršie bunky majú naďalej vykazujú dysfunkcionalitu mikrotubulov, a naopak, mladšie vajíčka so staršími jadrami nepreukázali chaos pri delení buniek.

“Keďže nemali problém, naznačuje to, že je to niečo so staršou cytoplazmou, veľkým množstvom buniek, čo nie je schopné riadiť mechanizmus segregácie chromozómov,” vysvetlila Francesca Duncanová, reprodukčná biologička z univerzity v Illinois. Zostavenie správne usporiadaných mikrotubulov a segregácia chromozómov si vyžadujú energiu, takže to môže súvisieť so starnúcimi mitochondriami, centrami energie v bunkách, ktoré produkujú menej energie.

“Pochopiť prečo nastáva takéto zlé oddeľovanie chromozómov nám môže pomôcť k vykonaniu experimentov, vďaka ktorým sa nám podarí prinútiť staršie vajíčka, aby sa správiali ako tie mladšie. To je ale vzdiaľená budúcnosť,” odhalil plány Fitzharris.

ODPORÚČAME AJ:
Odborníci: O očkovaní treba hovoriť zrozumiteľne
Prsné implantáty so sebou nesú riziká. Poznáte ich?
Trápi vás depresia? Treba ju liečiť, môže spôsobiť aj smrť
T. BETÁKOVÁ: Ľuďom nevadia neotestované lieky, ale vakcíny spochybňujú

Komentáre