Zdravie

Prečo je pre vás plávanie prospešné

"Každý typ fyzickej aktivity so sebou nesie výhody. Ale plávanie sa od ostatných aeróbnych aktivít líši. "

Zuzana Lobotková, 8. marca 2017 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Prečo je plávanie iné? Po prvé, fakt, že ste vo vode znamená, že vaše kosti a svaly sú odľahčené od inak neustálej gravitačnej sily. Tvrdí to profesor kinesiológie Hirofumi Tanaka z laboratória zameraného na výskum kardiovaskulárneho starnutia na Univerzite v Texase.

Tá pravá aktivita?


Plávanie je teda ideálna forma cvičenia pre ľudí s osteoartritídou, pre ktorých by bolo cvičenie s vlastnou hmotnosťou nesmierne bolestivé. Podľa výskumu profesora Tanaku ľudia s touto diagnózou vďaka plávaniu môžu spozorovať zmiernenie stuhnutia ciev, čo je rizikový faktor srdcových problémov. Výskumy spojili plávanie s nižším krvným tlakom, chlad a vztlak vody prospievajú aj ľuďom s nadváhou, pre ktorých by aeróbne cvičenie s plnou váhou, ako je behanie, mohlo byť príliš nekomfortné.

Ale nenechajte sa oklamať. Vaše telo pracuje z plných síl aj keď ste v bazéne. Voda je hustejšia ako vzduch, takže pohyb cez ňu predstavuje viac externého tlaku pre telo, ako sú aktivity mimo vodu. A ešte lepšie, tento tlak je rovnomerne rozložený. Nekoncentruje sa vo vašich kolenách, bedrách, alebo na iných miestach, ktoré nesú väčšinu záťaže, keď cvičíte s gravitáciou na vašich ramenách.

Spôsob, akým dýchate počas plávania, je ďalší výrazný rozdiel. Počas jazdy na bicykli alebo behania je váš dych väčšinou plytký a vaše výdychy prudké. Pri plávaní je to ale inak. Dýchate rýchlo a zhlboka a následne necháte vzduch vyplynúť. Keďže je vaša hlava pod vodou, tieto úpravy dychu sú životne dôležité a dokážu posilniť vaše respiračné svaly. Taktiež to udržuje pľúcne mechúriky (milióny malých balóny pripomínajúcich štruktúr, ktoré sa nafukujú a spľasínajú pri dýchaní) od kolapsu a zlepenia.

Hlavne pomaly


Kto by nechcel mať telo ako plavec? Plávanie zapája do pohybu viac veľkých svalových skupín ako akákoľvek iná forma kardio cvičenia. Ak myslíte na behanie alebo bicyklovanie, tu skôr zapájate dolnú časť tela. Plávanie zapája nielen nohy, ale aj vrchnú a strednú časť tela, hlavne svaly v strednej časti chrbta a tricepsy. Pozrite sa na obrázky plavcov a uvidíte, ako veľmi majú vypracovanú vrchnú časť tela.

A konečne, je tu váš chrbát. Cvičenie v horizontálnej polohe (opak vzpriamenej polohy pri iných aeróbnych aktivitách) je ideálne na vynahradenie všetkého času, ktorý inak trávite zhrbený pri počítači alebo za volantom. Pri behaní nie je vplyv na chrbát žiaden, a naproti bicyklovaniu, kde ste v predklone, máte tendenciu mierne ohnúť chrbát opačným smerom. Vďaka plávaniu teda môžete dosiahnuť lepšie držanie tela a predchádzať zraneniam chrbta, či bolesti z dlhodobého sedenia.

Takéto cvičenie súvisí aj s dlhším životom, ochranou srdca, zlepšením nálady, ktoré sa objavujú aj pri iných aeróbnych aktivít. A je to zábava. Ľuďom sa plávanie páči, dokonca pri ňom ostávajú častejšie, naproti čomu ľudia s inými formami cvičenia často prestanú už po pár mesiacoch. Ak ste sa rozhodli dať plávaniu šancu, začnite pomaly.

Nesnažte sa hneď podávať olympijské výkony, skôr sa zamerajte na správnu techniku. Zvážte aj pomoc inštruktora. Ak totiž nie ste na plávanie zvyknutý, môže vám robiť problémy, ak sa budete chcieť vo vode uvoľniť. Nervozita a stuhnutie obmedzujú výhody vychádzajúce zo športu. Začnite s 30-minútovými tréningami trikrát týždenne a nezabúdajte na pravidelné pauzy. Všetko s mierou a postupne si vybudujete silu a výdrž na náročnejšie výkony.

ODPORÚČAME AJ:
Na lepšie trávenie aj krajšiu pleť: Prečo si obľúbiť paradajky
Obezita je nepriateľom obličiek, upozorňuje lekár
Chemoterapia a jedno pivo: Pomôže či poškodí?

Komentáre