Zdravie

Práca s počítačom zaťažuje oči, väčším problémom sa však môžete vyhnúť

"Najlepšie, čo pre seba a svoje oči môžete spraviť, je naučiť sa ako predchádzať nepríjemnostiam."

Monika Radošovská, 29. januára 2018 8:00
Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay

U viac ako polovice ľudí, ktorí pracujú s počítačom, sa skôr či neskôr prejavia problémy so zrakom. Najčastejšie súvisia so syndrómom suchých očí. Ignorovanie tohto problému vám môže v budúcnosti spôsobiť veľké ťažkosti – napríklad dlhotrvajúce bolesti, ktoré vám znemožnia prácu. Nepríjemné pálenie, svrbenie či rezanie preto netreba podceňovať. Najlepšie, čo pre seba a svoje oči môžete spraviť, je naučiť sa týmto nepríjemnostiam predchádzať.

Nepodceňujte umiestnenie monitora


Minimálna vzdialenosť medzi monitorom a vašimi očami by mala byť 60-80 cm. Rovnako ho treba umiestniť tak, aby bol priamo pred očami – pozeranie dolu ani do strany vám rozhodne neprospeje. Horný okraj obrazovky by mal byť vo výške očí alebo mierne nad nimi. Dôležité je zároveň aj to, aby monitor nebol umiestnený oproti oknu alebo v miestnosti, v ktorej sa od neho bude odrážať svetlo.

Ilustračná snímka. Foto: Hewlett-Packard


Žmurkajte, vaše oči to ocenia


Pri práci s PC sa radikálne znižuje frekvencia žmurkania, a to až 5 či 10-násobne. V kombinácii so žiarením z monitora tak môže dochádzať k intenzívnemu vysušovaniu očí, keďže sú takmer stále otvorené. Usádzajú sa na nich nečistoty ako napríklad prach, a preto sú stále viac podráždené.
Riešenie spočíva v niekoľkých možnostiach. Prvou je sebareflexia a následná vedomá snaha o častejšie žmurkanie. Ide však o ťažký návyk, predovšetkým pre tých, ktorí sa zahĺbia do práce a na ostatné veci zabudnú. V tom prípade môžu pomôcť umelé slzy. Používanie kvapiek do očí by sa pre ľudí s týmto problémom malo stať rovnakou samozrejmosťou ako natieranie suchej pokožky.

Dajte si prestávku


Nie vždy sa to dá, avšak kedykoľvek to bude možné, dajte svojim očiam krátku prestávku a doprajte im oddych. Praktizujte preostrovanie – po dlhom pozeraní do obrazovky sa zahľaďte do diaľky, ale aj na bližšie predmety. Zabránite tak tzv. indukovanej krátkozrakosti. Odporúča sa tiež nachvíľu zatvoriť oči.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Ďalšie metódy, ako si ochrániť zrak


Existuje veľa ďalších metód sľubujúcich ochranu zraku - na trhu je napríklad množstvo okuliarov so špeciálne zafarbenými sklami, ale nájdete aj aplikácie, ktoré vám nadstavia jas podľa aktuálnej potreby. Pomôcť môže aj správna strava a príjem potrebných vitamínov. Mrkva, ryby a vajíčka (predovšetkým žĺtka) majú blahodarné účinky na zrak.

Komentáre