Zdravie

Poznáte už veľkú silu a účinky nenápadného zázvoru?

"Rady starých materí nemusia byť na škodu. Kým niektoré koreniny či bylinky pomáhajú stimulovať imunitu, iné odplavujú z tela škodlivé látky."

Alena Klepochová, 9. októbra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Viacerí ľudia sú presvedčení, a to aj z radov odborníkov, že najlepším a zároveň aj najlacnejším liekom v boji proti prechladnutiu, ktoré teraz na náš číha na každom rohu, je strava. Rady starých materí nemusia byť na škodu. Kým niektoré rastliny, koreniny či bylinky pomáhajú stimulovať imunitu, iné zase odplavujú z tela škodlivé látky.

Za jedného z účinných bojovníkov s nachladnutím sa považuje zázvor. Ten je známy nielen pod týmto názvom, ale aj ako ďumbier. Ak sa pýtate, ktorý názov je správny, tak obidva. Jedlá teda ochucujeme ďumbierom aj zázvorom, v niektorých krajinách pijú ďumbierové či zázvorové pivo, druh sladkého pečiva poznáme pod názvom ďumbierniky aj zázvorníky.

Sila prírody


Zázvor stimuluje činnosť srdca a krvný obeh. Používa sa pri prvých príznakoch nachladnutia alebo chrípky, keď sa cítite unavení, premrznutí a ubolení - zvyšuje potenie a znižuje horúčku, podporuje vykašliavanie hlienu z pľúc. V Indii používajú zázvor aj pri liečbe čierneho kašľa.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Zázvor má veľa rôznych účinkov na organizmus, z ktorých asi najvýznamnejšie sú vplyv na gastrointestinálny trakt a rakovinové bunky. Jeden gram zázvoru denne vraj znižuje u ľudí pooperačnú nevoľnosť a vracanie a je účinný aj pri tehotenskej nevoľnosti, a to bez ohľadu na to, či sa konzumuje v surovom stave, v čaji alebo kapsliach. Obmedzovať má aj rast baktérie Helicobacter pylori v žalúdku.

Zabíja baktérie a pomôže aj k štíhlej línii


Zázvor má rovnako ako viaceré iné koreniny účinky ako antibiotiká - usmrcuje baktérie a vírusy. Odhaduje sa, že v jedle dokáže zabiť až 75 percent baktérií. Že by preto žili Japonci, ktorí ho konzumujú veľa, tak dlho?

Viaceré ženy tiež určite poteší, že zázvor pomáha spaľovať podobne ako viaceré ostré jedlá kalórie. Okrem toho obsahuje aj rastlinné steroly zabraňujúce vstrebávaniu časti cholesterolu z čreva do krvi, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Zázvor má tiež schopnosť podporovať prekrvenie a vyvoláva v tele návaly tepla, podobne ako pri milostnom akte. Využiť ho teda možno aj ako afrodiziakum. Zázvor je naozaj všestranný.

Zázvorový čaj na nachladnutie


1,2 litra vody
3 lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
6 lyžičiek cukru alebo 5 lyžičiek medu
štipka mletého čierneho korenia
4 lyžičky citrónovej alebo pomarančovej šťavy
lístky mäty

Komentáre