Zdravie

Pomáha vám zubná niť? Zistili sme, ako to je

"Ústna hygiena by mala byť dôkladná, na tom sa zhodnú asi všetci. Zubná niť, zubná aj medzizubná kefka, ústna voda. Čo keď to všetko netreba, dokonca vám niečo môže škodiť."

Zuzana Lobotková, 21. októbra 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Používanie zubnej nite, ak je nešikovné, je neefektívne, časovo náročné a často aj bolestivé. Menej než pätina z nás sa skutočne obťažuje robiť to pravidelne, dokonca používajú zubnú niť, na ktorú sadá prach a mikróby v kúpeľni. Takže slovo hygiena stráca svoj význam.

Robin Seymour, emeritný profesor zubných vied na Newcastle University a vedúci parodontológ, na portáli dailymail.co.uk vysvetľuje, prečo je zubná niť škodlivá a navrhuje iné, jednoduchšie spôsoby, ako si udržať zdravý chrup. Niť má pomáhať chrániť zdravie zubov tým, ako sa zbavuje kusov potravín a povlaku z medzizubných priestorov.

Ak niť používate správne, je to fantastický spôsob, ako sa zbaviť zvyškov jedla. Ale dentálna niť si vyžaduje vysokú mieru zručnosti na manipulovanie v ústach - najmä smerom k zadnej časti úst - a prevažná väčšina ľudí jednoducho nemá taký stupeň zručnosti.

Namiesto odstraňovania povlaku ho ľudia zatlačia medzi zuby. A to je posledné, čo chcete urobiť.
Ďalším spoločným chybným krokom je akčné ťahanie nite tam a späť. Tým nie je odstránenie povlaku účinné, ale môže traumatizujúce pre ďasná. Začnite radšej hľadať alternatívy.

Ako na to?


Doktor Seymour tvrdí, že omnoho lepší prístup je dôkladne čistiť zuby, ideálne elektrickou kefkou na zuby, potom použiť medzizubnú kefku a zakončiť ústnou vodou bez alkoholu. Ústnu vodu treba v ústach premieľať a tlačiť jazykom. Výhoda je, že je to ľahšie zvládnuteľné než zubná niť.

Máme pre vás ešte pár tipov. Zubnú kefku alebo jej hlavicu meňte každé štyri až šesť týždňov. Vždy používajte zubnú pastu na báze fluoridu, a ak máte ustupujúce ďasná, používajte zubnú pastu s najvyššou koncentráciou fluoridu. V ideálnom prípade je potrebné čistiť zuby po dobu dvoch minút, ale vždy sa usilovať aspoň o 30 sekúnd.

Vypľujte zubnú pastu, ale nie nevyplachujte si hneď ústa vodou. Zubná pasta by mala zostať v kontakte so zubami tak dlho, ako je to možné. Nikdy si zuby nečistite hneď po vypití pomarančového džúsu alebo sýtených nealkoholických nápojov. Zvyšuje sa tým riziko vzniku zubnej erózie. Po takejto pravidelnej a poctivej ústnej hygiene vás pochváli aj váš zubár.

ODPORÚČAME AJ:
Byť vysoký nie je len praktické
Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy
Slováci vymysleli test pre tehotné, ktorý odhalí Downov syndróm z krvi
Nakŕmte svoj mozog tými správnymi potravinami
Dajte stop vráskam vďaka paradajkovej pilulke

Komentáre