Zdravie

Pomáha brada vášmu zdraviu?

"Záležitosť módy, prejav drsnej mužnosti, zanedbané, udržiavené. Brady si v súčasnosti vysluhujú veľa pozornosti. Sú ale zdraviu prospešné?"

Zuzana Lobotková, 30. januára 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Táto téma rozdeľuje ľudí na dve skupiny – sú brady zdravé alebo nie? Ostávajú v nich kúsky jedla alebo baktérie. A nedávna štúdia v Novom Mexiku našla v bradách stopy črevných baktérií. To by vraj mohlo vyriešiť debatu.

Huňatý liek?


Výskum dokonca odhalil, že porast na tvári by mohol byť potenciálnym nositeľom genetických antibiotík. Doktor Chris van Tulleken hľadal mužov ochotných poskytnúť svoje brady na výskum. Urobil stery z fúzov a brád náhodne vybraných 20 mužov. Našli v nich viac ako 100 rôznych baktérií, prevažne typy, ktoré sa bežne vyskytujú na koži.

Keď sa dostanú do konkurenčného prostredia, ako je napríklad brada, kde existuje veľa rôznych baktérií, bojujú o zdroje potravín a priestoru, takže produkujú niečo ako antibiotiká. Našli aj stopy po baktériách, ktoré sú bežné pre tenké črevo, čo však neznamená, že pochádzajú zo stolice. Našli tu aj Staphylococcus epidermidis, ktorý zabíja iné baktérie.

V ďalších testoch použili tieto baktérie proti mimoriadne rezistentnej forme E. coli. Tú baktérie napadli a zabili. Vedci zistili, že niektoré baktérie si vyvinuli produkciu toxínov, ktorými zabíjajú ostatné a tieto toxíny sa dajú použiť na vytvorenie antibiotík.

Druhý uhol pohľadu


Iná štúdia odhalila, že dohladka oholení ľudia na lícach s väčšou pravdepodobnosťou nesú škodlivé baktérie. Naproti tomu je niekoľko teórií o nebezpečnosti porastu na tvári. Ten je vraj živnou pôdou pre baktérie a infekcie, a teda nehygienický. Bradu treba pravidelne umývať a česať, aby sa zamedzilo zarastaniu chĺpkov aj rozšíreniu baktérií.

Ani čistenie však nepomáha. V jednom výskume mali samotní pracovníci laboratória za úlohu nechať si narásť bradu, aby zistili ako to s baktériami naozaj je. Porast na tvári im nastriekali neinfekčnými baktériami a zistili, že umývanie ich z chĺpkov neodstráni. Zmenšilo sa ich množstvo, no stačili na prenesenie potenciálneho ochorenia na nositeľa. Je už len otázne, ako dopadnú testy potenciálnych antibiotík.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Obávate sa chrípky? Dbajte na prevenciu
Zima môže negatívne vplývať na zdravie, treba sledovať predpovede
Muži a ženy chudnú inak: Kto má cvičiť pred jedlom a kto po ňom?
Dĺžka života u mužov? Dá sa zistiť aj takto

Komentáre