Zdravie

Osem rád, ako zabezpečiť ideálny pitný režim detí

"Deti sú náchylnejšie na dehydratáciu než dospelí, a to kvôli nižšej telesnej hmotnosti, väčšej fyzickej aktivite a rýchlejšiemu prehriatiu tela."

Zuzana Lobotková, 15. augusta 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Deti sú pohrúžené do hier a aktivít, či už na ihriskách, na vidieku, alebo v letných táboroch. Stane sa teda, že zabudnú na dodržiavanie pitného režimu. Dostatok tekutín a pravidelnosť ich pitia sú jediným spôsobom, ako zabrániť prehriatiu organizmu a vyčerpanosti až kolapsu dieťaťa.

Až 80 percent tekutín pritom deti prijímajú z pitnej vody, zvyšok z jedla. Čistá, mierne vychladená voda je najvhodnejšou možnosťou. Sladené nápoje obsahujú veľa kalórií, konzervačných látok a umelých farbív, no až na šťavy z čerstvého ovocia nemajú v sebe žiadnu výživovú hodnotu.


Ideálny pitný režim


1. Deťom ponúkajte tekutiny pravidelne počas celého dňa, nie naraz. Zabránite tak prehriatiu organizmu dieťaťa, ako aj vyčerpaniu až kolapsu organizmu.
2. Majte na pamäti, že až 80 percent tekutín prijímajú deti z vody, zvyšok zo stravy.
3. Deti predškolského veku, do osem rokov, by mali denne vypiť okolo 100 mililitrov tekutín na kilogram hmotnosti, teda okolo 1,7 litra.
4. Deti školského veku do 13 rokov by mali prijať 70 mililitrov tekutín na kilogram hmotnosti, teda okolo 2,4 litra tekutín.
5. Mládež do 18 rokov by mala prijať denne okolo 2,6 litra tekutín.
6. Objem celkových tekutín závisí nielen od veku, ale aj od náročnosti aktivít, spôsobu stravovania, zdravotného stavu, hlavne telesnej teploty dieťaťa, ako aj teploty vonkajšieho okolia.
7. Najvhodnejšou tekutinou je čistá voda. Vyhýbajte sa minerálnym vodám s vysokým obsahom sodíka, bublinkovým nápojom, nápojom s obsahom kofeínu a chinínu, ako aj presladeným nápojom s umelými farbivami.
8. Pri nedostatku tekutín hrozia dieťaťu zdravotné problémy. Mierna dehydratácia sa prejavuje pocitom únavy, bolesťami hlavy a nevoľnosťou. V prípade ťažkej dehydratácie už treba vyhľadať lekára. Symptómami sú suché ústa, vpadnutý jazyk, šedá farba pokožky a takmer žiadne nutkanie na močenie. Telo sa v rámci rýchlejšieho metabolizmu oslabuje a v dôsledku nižšieho potenia rýchlejšie prehrieva, čo môže skončiť aj kolapsom.


Voda je teda najideálnejší nápoj pre deti. „Treba mať však vždy na pamäti aj kvalitu vody, čo platí aj v prípade balenej vody. Tam si treba všímať certifikáty kvality a zdroj, odkiaľ voda pochádza,“ hovorí Ab Olde-Scheper, výkonný riaditeľ a zakladateľ jedného z najväčších dodávateľov balenej a chladenej vody v Európe. Zapamätajte si týchto pár pravidiel a o zdravý pitný režim svojho dieťaťa sa už nebudete musieť báť.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Detských úrazov v lete pribúda, viete, čo robia vaše deti?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Pred slnkom sa treba chrániť, tu sú praktické tipy
Chcete pekné hnedé opálenie? Tu je päť trikov, ako na to
Prečítajte si, ako sa v lete chrániť proti infekciám
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie
Veľký letný manuál o kúpaní

Komentáre