Zdravie

Plánujete bábätko? Môžete sa stretnúť s týmito problémami

"Aktuálna situácia s pôrodnými asistentkami, ale aj tzv. pôrodná turistika. Aj to sú témy, o ktorých v štúdiu TABLET.TV rozpráva primár I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNB Martin Petrenko."

Tablet TV, 12. marca 2017 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Lepšie podmienky na vykonávanie praxe pôrodných asistentiek by uvítal aj primár I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNB Martin Petrenko. Pôrodné asistentky sa chcú starať o tehotné ženy, ženy počas pôrodu aj o ženy v šestonedelí. Zároveň chcú, aby túto prax preplácali všetky poisťovne. Lekári tieto snahy podľa primára oceňujú.

„My im to dovolíme a chceme, aby to tak robili, chceme, aby sa vzdelávali. Nakoniec naše pôrodné asistentky majú, väčšina z nich má, vysokoškolské vzdelanie, takže nevidím dôvod, prečo by mali robiť len nejaké 'upratovačky okolo pôrodu', mali by robiť naozaj odbornú prácu,“ hovorí Petrenko.

Nemocnica sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke umožňuje už v súčasnosti viesť pôrod aj pôrodným asistentkám. „My sme ,dá sa povedať, taká prvá lastovička na Slovensku, kedy sme sa, aj napriek určitým nepriaznivým reakciám zo strany niektorých kolegov na Slovensku, pôrodníkov, rozhodli ako vedenie kliniky, že zveríme určité zdravotnícke úkony v rámci pôrodníctva do rúk pôrodných asistentiek,“ vysvetľuje primár.

Realizuje sa to formou delegovanej právomoci, za vedenie pôrodu sú naďalej zodpovední lekári. „Pôrodná asistentka vie bez problémov vykonávať niektoré jednoduchšie zdravotnícke výkony, nehovorím o pôrodníckych operáciách. Ale štandardný pôrod, štandardné mechanizmy pôrodu, pôrodná asistentka zvláda bez problémov,“ reaguje pôrodník.

V relácii ZDRAVIE sa primár Martin Petrenko rozpráva s redaktorkou Karolínou Lacovou aj o tom, že posledné dekády sa posúva vek rodičiek do vyšších kategórií. Rozdiel medzi dnešnými rodičkami a tými, ktoré rodili pred 20-30 rokmi, vidí Petrenko v tom, že v porovnaní s minulosťou majú dnes ženy viac rizikových ochorení. „Sú častejšie patológie typu vysoký tlak, cukrovka, ochorenia pohybového aparátu, nezhubné nádory maternice a rôzne. Dala by sa tu vymenovať hromada týchto patológií, ktoré teraz majú staršie rodičky častejšie ako pred 30 rokmi,“ spresňuje primár.



S fenoménom odsúvania tehotenstva súvisí aj ďalší negatívny problém, a síce, že dnešné ženy majú čoraz častejšie problém s otehotnením. „Mladé ženy sa snažia robiť najprv kariéru, zaistiť bývanie, zaistiť finančné prostriedky pre výchovu toho dieťaťa... Avšak nie vždy vedia odhadnúť hranicu toho zaistenia, nie vždy vedia odhadnúť, kedy už stačilo, kedy je všetko pre to dieťa už zaistené a že teda naozaj už treba otehotnieť a treba porodiť,“ hovorí lekár.

Sťažnosti na zdravotnícky personál či fakt, že Slovenky odchádzajú rodiť do Rakúska či do Česka, pripisuje lekár tomu, že dnes je sťažovanie celkovým trendom. „99% z tých sťažností sú samozrejme neoprávnené a naozaj nám sťažujú našu prácu, niekedy nás vyslovene znechucujú v našej práci, že naozaj chcem to najlepšie a vypáli to úplne naopak. Len preto, že nesadneme niekomu do oka. Ale väčšina ľudí, myslím si, že našu prácu chápe a myslím, že aj uznáva,“ hovorí Petrenko.

Mnohé Slovenky žijúce vo Veľkej Británii prichádzajú rodiť na Slovensko. Foto: TASR/AP


Pri pôrodnej turistike primár prízvukuje aj druhú stranu veci, a síce, že Slovenky žijúce vo Veľkej Británii, prichádzajú rodiť na Slovensko. „Tá starostlivosť o tie rodičky vo Veľkej Británii nie je taká ako u nás a je to pravda,“ priznáva Petrenko. Podľa neho sa naše rodičky nemajú čoho báť, zdravotná starostlivosť u nás je veľmi podobná s Českou republikou. „Tá starostlivosť pôrodnícka je aj na Slovensku, aj dajme tomu v Česku, veľmi dobrá. Veľmi sofistikovaná, veľmi premyslená,“ uzatvára primár.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Na lepšie trávenie aj krajšiu pleť: Prečo si obľúbiť paradajky
Toto urobí testosterón s mozgom a kosťami
Obezita je nepriateľom obličiek, upozorňuje lekár
Trápia vás krčné mandle? Možno ich operovať, imunitu tým nestratíte

Komentáre