Zdravie

Päť spôsobov ako spomaliť vplyv veku a zemskej gravitácie na prsia

"Je pochopiteľné, že pohľad do zrkadla v dvadsiatke je iný ako napríklad v štyridsiatke. Alebo v šesťdesiatke. "

Webmagazin.sk/Iva, 9. augusta 2018 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Tak schválne: Kedy ste si naposledy vybehli v tričku len tak, bez podprsenky? Niekedy v minulom tisícročí? Kým ste ešte ani nechyrovali o malých „prísavníkoch“, z ktorých sú dnes už dospelé bytosti a ktoré hojne prispeli k tomu, že teraz máte na hrudi dva, no... spľasnuté balóny?

Iste, nielen dojčenie, inak výborná vec, vie naše prsia potrápiť. Veď nie každá žena je matka, nie každá dojčí a napriek tomu je takmer výnimočné, ak sa aj vo vyššom veku podarí udržať si poprsie v pevnom stave. Pravda totiž je, že kým tvár si „ofukujeme“, mažeme krémikmi a tie odvážnejšie vstupujú aj do jamy levovej plnej injekcií, botoxu a omladzovacích procedúr, prsia rezignovane nechávame napospas osudu. Tam totiž iné ako invazívne zásahy veľmi nepomôžu a na to nemá každá guráž ani prostriedky.

Povädnuté poprsie už tabletkami či krémami nepodvihneme. Ako starneme, koža je tenšie a stráca elasticitu, takže gravitácia má čoraz voľnejšie pole pôsobnosti. Môžete však v praxi skúsiť realizovať zopár rád, ktoré ponúka londýnsky plastický chirurg Dirk Kremer. Nečakajte úplné zázraky, ale ak začnete včas a vydržíte mať tieto postrehy dlhodobo na pamäti, môžete ochabovanie vašej ženskej ozdoby aspoň trošku oddialiť. Toto sú najväčší nepriatelia pre ženské prsia.

1. Spánok na bruchu
Áno, je to príjemná pozícia a sú ľudia, ktorí inak ani nezaspia. Podľa Dr. Kremera je to ale pre prsia úplná pohroma. „Roztláčať si prsia noc čo noc o matrac – čo iné môžete čakať ako spľasnutie?“ Pre milovníčky dobrého spánku jedine na bruchu je tu však aj potešujúca správa: ak inak nezaspíte, stačí si podľa Dr. Kremera dať pod prsia v polohe na bruchu malý vankúšik. Poslúži ako podpora, takže prsia si neroztlačíte na placky.

2. Rýchle zmeny hmotnosti
Nielen odborníci na výživu, ale ani plastickí lekári nemajú radi kadejaké módne diéty, pri ktorých za týždeň zaručene zhodíte osem kíl. Prsné tkanivo neznáša prílišné výkyvy. Ako názorne opisuje Dr. Kremer: „ Zmeny hmotnosti nivočia prsnú elasticitu. Tkanivo opakovanými chudnutiami a priberaniami povoľuje – je to ako so starými pančuchami.“

3. Intenzívny kardiošport
Zapálené bežkyne alebo nadšenkyne aerobiku toto asi nepoteší. Podľa Dr. Kremera je úplne jedno, aká pevná je vaša športová podprsenka. Opakované natriasanie pri behu alebo skákaní môže viesť k rozpadu prsného kolagénu. Buďme však reálni – šport má toľko pozitív, že vám ho nijaký doktor nebude zakazovať. Ani plastický chirurg. Pre udržiavanie pevnosti poprsia sú vhodnejšie menej „natriasajúce“ druhy pohybu, pričom Dr. Kramer vysoko vyzdvihuje účinky plávania. Ak si svoj cvičebný režim doplníte ešte o pravidelné cviky na prsia, o to lepšie.

4. Nesprávne zvolená podprsenka
Vôbec nie je jedno, čím svoje prsia podopierate. Dr. Kremer sa pravidelne stretáva s tým, že ženy nosia nesprávnu veľkosť podprsenky – a podľa prieskumov je to tak v Británii u každej tretej ženy. „Zle padnúca podprsenka môže veľmi ovplyvniť vzhľad vášho poprsia,“ varuje Dr. Kremer. Ak totiž nie je dostatočne podporná, opäť dáva priestor na ochabovanie.

5. Nosenie podprsenky 24/7
Už ste sa s tým možno stretli aj vy. Neustála podpora podprsenky vraj robí našim vnadám medvediu službu. Načo by sa prsné svaly mali namáhať, keď si môžu pokojne hovieť v košíčkoch? Dr. Kremer je presvedčený, že každodenné nosenie podprsenky oslabuje svaly na hrudi a prsia postupne ovísajú. Nechať ich na voľno, ak sa dá, určite nezaškodí. A ak vám to veľkosť a tvar vašich pŕs dovolí, nechajte podprsenku v skrini a namiesto nej si oblečte len obopínajúce tielko.

Komentáre