Zdravie

Päť návykov, ktoré by ste si mali požičať od vegetariánov

"Stále viac a viac ľudí sa snaží obmedziť konzumáciu mäsa. Zbavia sa ho úplne, alebo si dávajú bezmäsitý jeden deň v týždni. Viete, aké to prináša benefity? "

Zuzana Lobotková, 27. marca 2015 13:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Obmedziť množstvo mäsa v strave je jednou z ciest, ako sa prinútiť jesť viac zeleniny. Vegetariáni majú nižšie riziko vysokého krvného tlaku aj cukrovky. Ak zo svojho jedálnička nechcete mäso vylúčiť úplne, zvážte aspoň týchto päť návykov, ktoré sú vegetariánom vlastné.

Zelenina ako hlavná hviezda


Väčšina „všežravcov“ si aj na večeru dá niečo mäsité. Zelenina je len príloha. Naopak, u vegetariánov a vegánov hrá zelenina prím. Skúste si aj vy zostaviť jedálniček tak, aby ostatné potraviny len dopĺňali zeleninu. Konzumácia väčšieho množstva zeleniny je kľúčový krok, keďže asi 75 percent dospelých túto časť stravy zanedbáva.
Jedna porcia zeleniny denne zníži riziko srdcových ochorení až o 11 percent. Zelenina by teda mala tvoriť najväčšiu časť jedál, nasledovať by mali chudé bielkoviny, zdravé tuky a trocha škrobu. Veď je k dispozícii toľko chutných receptov, kde je zelenina hlavnou hviezdou na tanieri.

Vyberte si rastlinné tuky


Nielen mäso samotné, ale aj zvieracie tuky (maslo, slanina, omáčky na mliečnej báze), môžu byť pre organizmus záťažou. Zeleninu duste radšej na olivovom oleji alebo ju pripravte s balzamikom. Do omáčok dajte miesto smotany tahini pastu alebo orechové maslo. Tuky na rastlinnej báze znižujú riziko zápalov, ktoré sú spúšťačom predčasného starnutia a obezity. Napríklad aj avokádo je skvelým zdrojom zdravých rastlinných tukov.

Strukoviny ako bielkoviny


Jedna porcia strukovín denne je základným kameňom jedálnička mnohých vegetariánov. Fazuľa, hrach, šošovica a mnohé iné strukoviny úzko súvisia s chudnutím, odbúravaním brušného tuku, potláčaním chuti do jedla, znižujú riziko cukrovky a srdcových ochorení. Sú ideálnou alternatívou ako zdroj bielkovín. Polievka, hlavné jedlá aj dezerty. Zo strukovín sa dá pripraviť takmer všetko.

Pochutnajte si na zelenine


Zelenina sa môže stať súčasťou aj malých dobrôt, po ktorých počas dňa siahnete. Surová zelenina s humusom, guacamole, čerstvé ovocie s orechmi alebo semienkami, smoothie na zeleninovej báze s mandľovým mliekom – to sú tie správne maškrty, ktoré zaženú chuť na niečo medzi hlavnými jedlami. A potom si občas môžete dopriať aj kúsok horkej čokolády.

Zelenina aj v dezertoch


Začleniť zeleninu do sladkých dezertov sa môže javiť ako problém. Avšak, stačí vyskúšať prepašovať špenát do sušienok, bielej fazule do pudingu, tekvice do mafinov... Zaujímavá je aj snaha pridať paradajkovú šťavu do koláčov, alebo sa inšpirovať mnohými chutnými dezertmi, ktoré obsahujú zeleninu, a dajú sa nájsť v kuchárkach alebo na internete.

Vidíte, spraviť zo zeleniny súčasť každého jedla, vôbec nie je zložité. Stačí len chcieť a nebáť sa experimentovať. Vaše telo sa vám poďakuje.

ODPORÚČAME AJ:
Nábeh na rakovinu pankreasu majú fajčiari či obézni a starší ľudia
Fluorid vo vode nás pomaly zabíja. Pomáha k depresii a únave
Priberáme kvôli smutným filmom?
Jednorazovky, ktoré musíte vyskúšať: Postarajú sa o váš zvodný vzhľad
Alergie útočia. Ako proti nim bojovať?

Komentáre