Zdravie

Parodontitídu ľudia podceňujú, hoci ich to môže stáť zuby

"Počiatky parodontitídy človek necíti a začínajúce ochorenie nebolí."

TASR, 13. apríla 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Parodontitída je po zubnom kaze druhou najčastejšou príčinou straty zuba. Ochorenie ďasna, závesného aparátu i okolitej kosti spôsobuje nedostatočná ústna hygiena, a tiež časté podceňovanie príznakov.

Počiatky parodontitídy človek necíti a začínajúce ochorenie nebolí. "Prvotnými príznakmi sú však krvácajúce ďasná, citlivosť, zapáchajúci dych, opuch ďasien a kývanie zubov. Ignorovanie signálov parodontitídy môže viesť až k strate zubov," povedal stomatológ Libor Michna. Ohrození sú ľudia, ktorí majú parodontitídu v rodine, užívajú antidepresíva, trpia cukrovkou, ale i fajčiari.

Primárnou príčinou ochorenia je nedostatočná dentálna hygiena, ktorá predstavuje živnú pôdu pre nebezpečné baktérie žijúce v povlaku na povrchu zuba. "Lepkavý biofilm zložený zo spomínaných baktérií, slín a zvyškov potravy následne napáda ďasná a spôsobuje nebezpečný zápal," vysvetlil Michna z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Ľuďom, ktorí majú takéto problémy, odporúča prekonať predsudky a vyhľadať pomoc odborníka. Ten vie ochorenie stabilizovať do takej miery, že sa pacient môže vyhnúť extrakcii zuba, prípadne sa chýbajúce zuby nahradia.

"Primárne je však dôležité a nevyhnutné parodontitídu zastabilizovať, dodržiavať stopercentnú ústnu hygienu a riadiť sa radami svojho stomatológa – špecialistu. Až potom je možné chýbajúci zub nahradiť napríklad dentálnym implantátom," zhrnul Michna.

Komentáre