Zdravie

Na lepšie trávenie aj krajšiu pleť: Prečo si obľúbiť paradajky

"Vedeli ste, že paradajky si vzácne látky zachovávajú aj po tepelnej úprave?"

Katarína Bačová, 7. marca 2017 11:00
Červené plody sa nám spájajú hlavne s letom. Foto: Pixabay
Paradajky patria k potravinám, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a zároveň skvele chutia. Voňavé červené plody si užívame hlavne v lete, no svoje miesto si našli na našich stoloch aj mimo sezóny, prostredníctvom kečupu či rôznym omáčok. Vedeli ste, že zdraviuprospešné látky si zachovávajú aj po tepelnej úprave? Čítajte a dozviete sa viac dôvodov, prečo by ste paradajky mali zaradiť (nielen) do svojho jedálnička.

Antioxidanty, minerály, vitamíny


Vedecké štúdie potvrdili, že u mužov, ktorí pravidelne konzumujú paradajky, je až o tretinu nižšia pravdepodobnosť rakoviny prostaty. Paradajky tiež podporujú trávenie. Sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínov. Biotín, provitamín A, vitamín C a E, draslík, železo, vápnik a fosfor pomáhajú pri tvorbe hemoglobínu i kostí, zvyšujú imunitu, posilňujú srdce, tlmia astmu i cukrovku, zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov i nechtov, predchádzajú infarktu a v neposlednom rade majú aj antibakteriálne účinky.

Paradajky majú pozitívny vplyv aj na vaše nechty. Foto: TASR/AP


Účinné aj po tepelnej úprave


Rajčiny obsahujú tiež vzácny lykopén – jeden z najsilnejších antioxidantov vôbec. Látka, ktorá dodáva paradajkám červenú farbu, dokáže chrániť bunkové membrány pred ničivým vplyvom voľných radikálov. Skvelou správou je, že tento účinok sa nestratí po tepelnej úprave. Preto je zdravé konzumovať aj rajčinové omáčky či kečupy.

Pri výbere kečupu si dávajte však pozor, aby ste vybrali ten správny. Nemal by obsahovať konzervačné látky ani príliš veľa cukru. „Všímajte si najmä označenie produktov – „kečupová omáčka,“ „červená omáčka“ či „kečap“ nie je pravým kečupom. Tieto produkty v sebe obsahujú menšie množstvo paradajkového podielu, než je všeobecne predpísané,“ upozorňuje Vojtěch Čambala, riaditeľ kvality a vývoja spoločnosti Hamé.

Niektoré jedlá si bez kečupu nevieme ani predstaviť. Dbajte však na to, aby ste si vybrali ten správny. Foto: TASR/AP


Vhodné aj pri diéte


Ak sa snažíte schudnúť, paradajky vám vaše úsilie nepokazia. Obsahujú až 95 percent vody a majú nízku kalorickú hodnotu. Môžete ich jesť len-tak, alebo ich pridať do šalátu či dokonca smoothie. Obľúbeným receptom sú paradajky s plátkami mozzarely. Počkajte si však na leto, kým budete mať k dispozícii čerstvé plody. Aj vám sa už zbiehajú slinky?

Pre krajšiu pleť


Paradajkové plátky môžete použiť aj ako pleťovú masku. Tvár i dekolt získa svieži a hladší vzhľad.

Paradajky vám pomôžu k lepšej váhe, obsahujú hlavne vodu. Foto: Pixabay


Zdroj: TS Médea Slovakia

ODPORÚČAME TIEŽ:
Obrna existovala už v staroveku: Podarí sa nám jej niekedy zbaviť?
Čo by ženy mali vedieť o zdraví srdca
Deväť dôvodov, prečo treba jesť viac citrusov
Koniec nachladnutiu? Vedci NABÚRALI toto ochorenie

Komentáre