Zdravie

Osteoporóza sa týka aj mužov. Ročne u nich spôsobí tisíce zlomenín

"Na Slovensku trpí týmto ochorením kostného tkaniva približne 230.000 pacientov nad 50 rokov, z toho 14 percent je mužov a 86 percent žien."

TASR, 12. novembra 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Osteoporóza najčastejšie postihuje ženy, nevyhýba sa však ani mužom. "U mužov sa vyskytuje menej ako u žien, ale musíme na ňu myslieť," upozorňuje prednostka Internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Nemocnice Košice-Šaca Soňa Tomková. Na Slovensku trpí týmto ochorením kostného tkaniva približne 230.000 pacientov nad 50 rokov, z toho 14 percent je mužov a 86 percent žien.

Aj mužský problém


Ročne pribudne celkovo 39.000 nových fraktúr spôsobených rednutím kostí, polovica z toho je u mužov. Riziko ďalšej osteoporotickej zlomeniny je u nich vyššie, rovnako ako úmrtnosť pri zlomenine bedrového kĺbu. Kým v prípade žien ide podľa prednostky Tomkovej vo väčšine o primárnu osteoporózu spôsobenú menopauzou, muži trpia častejšie na tzv. sekundárnu osteoporózu. "U mužov ju spôsobujú tri kľúčové faktory – zmeny v hladinách pohlavných hormónov, genetika a ochorenia vedúce k rednutiu kostí," vysvetlila.

Osteoporóza je ochorenie kostného tkaniva, ktoré sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kosti a tým k zvýšeniu lámavosti. Osteoporóza vyvoláva rad ďalších ochorení, k najčastejším patria akútna a chronická bolesť, problémy s dýchaním, reflux a iné zažívacie problémy, ale aj depresia, zakrivenie chrbta, pokles hmotnosti, či vyklenutie brucha.

Pohyb pomáha


Kostné tkanivo možno spevniť fyzickou aktivitou. Tomková však varuje pred nadmerným aeróbnym cvičením, ktoré podporuje odbúravanie kostného tkaniva. "Hlavne u vytrvalostných športovcov môže dôjsť k ubúdaniu kostného tkaniva, až osteoporóze, preto je nutné trénovať pod dohľadom športového lekára. Ten rozvrhne správnu intenzitu i typ tréningu a dohliadne aj na vhodné doplnkové, tzv. "high impact" športy, ako napríklad gymnastika či loptové športy, v prevencii osteoporózy," zhrnula.

Ochorenie, prezývané aj tichý zlodej kostí, sa môže celé roky vyvíjať celkom nenápadne a nespôsobovať pacientovi žiadne ťažkosti, až kým sa neobjaví prvá zlomenina. Preto by mal preventívne navštíviť lekára každý, kto má viacero rizikových faktorov ochorenia, najmä ľudia nad 60 rokov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Smrteľná meningitída ohrozuje najmä deti, dôležitý je rýchly zásah
Cievna mozgová príhoda postihne u nás ročne až 17.000 pacientov
IMUNITU dieťaťa ovplyvňuje hygiena, ale i správanie sa rodičov
Psychiatrička: Depresia je utrpenie, je dôležité si ho skrátiť

Komentáre