Zdravie

Tichý a nebezpečný nepriateľ žien - osteoporóza

"Najzávažnejším príznakom a zároveň komplikáciou osteoporózy, ktorá môže pacientom spôsobiť stratu pohyblivosti či dokonca smrť, sú zlomeniny kostí."

Alena Klepochová, 16. októbra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Osteoporózu dnes odborníci zaraďujú medzi civilizačné ochorenia s výrazným celospoločenským významom. Pre jej vysoký výskyt a počet úmrtí, ktoré spôsobujú jej komplikácie, ide o najzávažnejšie ochorenie pohybového aparátu. Na následky zlomeniny krčka stehennej kosti zomrie viac žien ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady.

Toto ochorenie je však možné včas diagnostikovať a vďaka zdravej životospráve a účinnej liečbe sa dá osteoporotickým zlomeninám často predchádzať. Len na Slovensku žije asi 250 000 ľudí s osteoporózou, no len okolo 30 percent z nich je diagnostikovaných .

„Je to dané tým, že zaangažovanosť nášho obyvateľstva o vlastné zdravie je nízka, to vieme nielen z pohľadu osteoporózy. Ženy, ktoré sú po menopauze a sú tie najrizikovejšie, by sa mali aktívnejšie zaujímať o vyšetrenie a pýtať sa lekárov. Máme dobré diagnostické možnosti, dostatok denzitometrov, dosť terapeutických možností, čiže je to naozaj o tej angažovanosti pacientov a samozrejme nás lekárov,“ povedal predseda Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí prof. MUDr. Juraj Payer, CSc.

Kosti sa menia celý život


Naše kosti tvorí živé tkanivo, ktoré sa neustále mení. Od narodenia do mladého dospelého veku sa kosti vyvíjajú a silnejú. Najhustejšie sú okolo veku 25 rokov. Počas detstva a dospievania sa kosť pretvára tak, že telo viac kostí tvorí ako odbúrava, preto kosti rastú a silnejú. Okolo veku 25 až 35 rokov človek dosiahne vrchol množstva kostnej hmoty a asi od veku 35 rokov už ženy kostné tkanivo len strácajú, keďže pri prestavbe kosti sa jej viac odbúrava, ako tvorí. Dôležitú úlohu pri novotvorbe a prestavbe kostí zohráva vápnik a vitamín D.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
K strate kostného tkaniva pri osteoporóze dochádza potichu, pozvoľna niekoľko rokov a často sa neobjavujú žiadne príznaky, až kým nedôjde k prvej zlomenie. Ochorenie časom progresívne postupuje a aj bežná záťaž či tlak na kosti, ako je sedenie, státie, prudšie zakašľanie, čupnutie, zdvíhanie predmetu, či dokonca objímanie môžu spôsobiť bolesť, zlomeninu a stratu pohyblivosti. Bolesť spôsobená zlomeninami sa tiež môže stať chronickou a brániť pacientovi v bežných aktivitách.

Osteoporóza postihuje najmä ženy nad 50 rokov, no jej korene siahajú do podstatne mladšieho veku. Jej prvým štádiom je osteopénia, ktorá je charakterizovaná zníženou hustotou kosti, avšak ešte nie v pásme osteoporózy. Preto by nemali venovať pozornosť osteoporóze len staršie ženy, ktorým už hrozia jej prejavy, ale aj mladé, ktoré tak môžu ovplyvniť svoje riziko vzniku ochorenia v budúcnosti.

Spoznajte svoje riziko


Osteoporóza nemá nijaké špecifické vonkajšie prejavy, podľa ktorých by bolo možné ju odhaliť, preto by mal navštíviť lekára každý, kto má viacero rizikových faktorov ochorenia, najmä ľudia nad 60 rokov.

V rámci nadchádzajúceho Svetového dňa osteoporózy 2013 budú na celom Slovensku prebiehať Dni otvorených dverí v osteocentrách a osteologických ambulanciách. Záujemkyne budú môcť podstúpiť denzitometrické vyšetrenie a absolvujú test rizika osteoporózy. Zadarmo a bez objednávania sa môžete dať vyšetriť v týchto ambulanciách.
Zoznam lekárov, u ktorých je možné absolvovať test rizika osteoporózy. Foto:

Komentáre