Zdravie

Opuchnuté a boľavé prsty. Hrozí vám textitída?

"Artritída, zápal a stuhnutosť kĺbov zvyčajne postihujú len starších ľudí. Lekári však narazili na tento problém aj u rastúceho počtu mladých ľudí."

Zuzana Lobotková, 1. augusta 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Degeneratívna forma stavu je často spôsobená opotrebovaním. A tak sa začína v slovníčku lekárov udomácňovať nový pojem – „textitída“. Čoraz viac ľudí totiž pracuje na tablete alebo smartfóne, za čím nasleduje bolesť v prstoch, stuhnutosť a znížená pohyblivosť. Zrazu sú problematické aj bežné úkony, čo je rozhodne znepokojujúce.

Koľkokrát sa dotknete displeja?


Na boľavých rukách sa objavujú hrčky, ktoré môžete vidieť aj u starších ľudí trpiacich artritídou. Ale nie ste náhodou na artritídu primladý? Artritída, zápaly a stuhnutosť kĺbu zvyčajne postihujú len o mnoho starších ľudí v 60-ke a 70-ke, takže čo sa to deje? Príčina je naozaj jednoduchá, a to odosielanie textových správ cez mobilné zariadenia. Je teda len logické, že tento problém dostal pomenovanie textitída.

Aj keď existuje niekoľko príčin osteoartritídy, degeneratívny stav je často spôsobený opotrebovaním. To nastane, keď je hladká chrupavka, ktorá pokrýva koniec kostí a pomáha kĺbom pri hladkom prechode, opotrebením tenšia na niektorých miestach a na iných hrubne. Objavuje sa zvyčajne na kĺboch, ktoré sú najviac využívané, ako sú napríklad kĺby bedrové a kolenné. V súčasnosti sa výrazne opotrebujú aj kĺby prstov na rukách (priemerný človek sa dotkne svojho telefónu 2500-krát za deň.

Len si všimnite, ako máte prsty, keď držíte v ruke telefón alebo tablet – väčšinu jeho hmotnosti nesie malíček a po displeji „beháte“ palcom alebo ukazovákom. To sú pre kosti a kĺby neobvyklé pohyby. Následkom sú konštantné bolesti v prstoch, horšie v prípade zlého počasia a pri dlhšej námahe.

Problémy s rukami na vzostupe


Termín textitída vytvorili po tom, čo americký chirurg doktor Mark Ciaglia odhalil, že pacienti s problémami kĺbov sú stále čoraz mladší. Prichádzajú k nemu ľudia pred 40-kou, hoci pár rokov dozadu mali jeho pacienti 50 a viac rokov. Britský fyzioterapeut Sammy Margo súhlasí: „V minulosti sme len zriedka ošetrovali ruky, boli to najmä chrbtice. Ale teraz je výskyt problémov rúk rovnaký ako problémy s chrbticou, a je na vzostupe.“

A to je len špička ľadovca. Zo základných škôl vychádzajú deti, ktoré vedia lepšie písať na klávesnici alebo displeji, než obyčajným perom. Naše protiľahlé palce boli navrhnuté tak, aby vytvárali veci, nie aby neustále robili malé opakujúce sa pohyby ako pri písaní textových správ. Problémom je aj nadužívanie šľachy od palca po predlaktia. To je pre šľachy bolestivé, ale nespôsobí to osteoartrózu. Potom je tu nadužívanie metakarpálneho kĺbu na základni palca. To môže produkovať klepanie alebo praskavý pocit v dolnej časti palca v dôsledku napätia väzu. Potom ste náchylnejší k osteoartróze v neskoršom veku.

S novými technológiami sa spája už niekoľko ochorení. Sú tu problémy s krčnou chrbticou (spôsobené pozeraním na obrazovku) alebo tzv. „selfie lakeť“ (podobne ako tenisový lakeť, je spôsobený neustálym naťahovaním ruky kvôli fotografovaniu).

Stop technológiám?


Ak pociťujete bolesti kĺbov, keď držíte telefón po dobu dlhšiu ako päť minút, každý pohyb palca vás zabolí, mali by ste sa zamerať na zmeny. Keďže je náročné úplne sa vyhnúť používaniu počítača alebo mobilného telefónu, bude to náročné. Píšte radšej kratšie správy, skúste softvér na diktovanie správ, ktorý vaše myšlienky napíše za vás.

Aj keď neexistuje žiadny liek na osteoartrózu, môže byť riadená tak, aby sa nezhoršovala. Precvičujte kĺby a nezaťažujte ich priveľmi. Dávajte si pravidelné prestávky a ponaťahujte a precvičte si prstové kĺby. Vyberte si model počítača alebo telefónu s väčšími tlačidlami a často si meňte ruku, v ktorej držíte telefón a ktorou píšete. A občas svoje technické pomôcky odložte úplne, nech si tuky poriadne oddýchnu.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Pravidelný režim znamená zdravšie deti
Dostali ste bozk od vášho psa? Pozor na baktérie
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené
Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete

Komentáre