Zdravie

ODBORNÍČKA RADÍ: Psoriatikom pomôže dovolenka pri mori

""

TASR, 17. júla 2019 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Morská voda, slnečné lúče a čas bez stresu, ktoré letná dovolenka pri mori prináša, pomáhajú väčšine psoriatikov pri liečbe ich ochorenia. Vplývajú pozitívne na ložiská na koži a zmierňujú prejavy psoriázy.

„Slnečné lúče u väčšiny pacientov so psoriázou tlmia prejavy choroby a zlepšujú zdravotný stav pacienta rovnako ako pohoda a kúpanie v mori,“ hovorí prednostka Dermatovenerologickej kliniky v Bratislave Mária Šimaljaková. Slnečné lúče si však treba užívať s mierou, aby sa pokožka nespálila.

Pri pobyte na slnku sa psoriatici musia natierať opaľovacími krémami. Tie nepôsobia na ložiská psoriázy nepriaznivo, práve, naopak, je nevyhnutné ich používať, a to podľa typu pokožky – čím bledšia pokožka, tým je potrebnejší silnejší faktor ochrany kože.

Jedným z najväčších dôvodov prímorskej dovolenky je aj pre pokožku psoriatikov morská voda. „Zlú skúsenosť s kúpaním sa v mori nemám, práve naopak, pôsobí na moju kožu veľmi príjemne,“ hovorí psoriatik Pavol. „Skôr sa stretávam s tým, že sa ma ľudia pýtajú, že čo to mám na nohách, či ma to nebolí a či, keď idem do bazéna, sa to náhodou neprenáša,“ dodal Peter. Psoriáza však nie je prenosná. Najpriaznivejším morom pre psoriatikov je Mŕtve more, ktoré má až 33-percentnú slanosť vody. Prevažujú v ňom horečnaté soli a má vysoký výskyt selénu. Práve síran horečnatý má liečebný efekt na kožu psoriatika.

Samostatnou kapitolou u tých, ktorí majú psoriázu dlaní a chodidiel, je obuv. Odporúčajú sa pre nich topánky z prírodných materiálov, pretože sú šetrnejšie k pokožke v porovnaní so syntetickými látkami, ktoré môžu dráždiť kožu a spôsobiť tak vznik ložiska psoriázy. Dôležitá je aj pokrývka na hlavu, ktorá ju chráni pre úpalom. „Špeciálny dôraz na výber čiapky si musia dať pacienti, ktorí majú psoriázu vo vlasatej časti hlavy, a to tak, aby im pokrývka tienila hlavu pred slnečnými lúčmi, zároveň však aby im nedráždila ložiská psoriázy,“ hovorí kožná lekárka Šimaljaková.

Dovolenku pri mori treba prediskutovať so svojím ošetrujúcim dermatológom, pretože niektoré formy ochorenia môžu podľa lekárky reagovať zhoršením stavu pokožky. Pre všetkých psoriatikov platí aj počas dovolenky zákaz fajčenia a vylúčenie konzumácie alkoholu, ktoré vždy zhoršujú zdravotný stav pacienta.

Komentáre