Zdravie

Odborníci radia, ako ochrániť deti pred chrípkou

"Nevyhnutnou súčasťou prevencie je aj dodržiavanie zásad osobnej hygieny detí."

TASR, 22. januára 2018 8:00
llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský
Dodržiavanie hygienických zásad, dostatočné vetranie miestností či otužovanie. To sú rady odborníkov, ako ochrániť v období chrípky deti, ktoré vykazujú jednu z najvyšších chorobností na akútne respiračné ochorenia, ako aj na chrípku a chrípke podobné ochorenia.

Chrípka útočí najmä na začiatku jari


"Chrípka je závažné, vírusové, vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré prebieha každoročne v epidémiách najmä v zime a na začiatku jari v chladnom počasí. Vtedy narastá riziko prechladnutia organizmu a ľudia sa viac zdržujú v uzatvorených priestoroch. Počas epidémií chrípky a chrípke podobných ochorení býva najvyššia chorobnosť u detí do 15 rokov, preto sú v detských kolektívnych zariadeniach – jasliach, škôlkach i školách, študentských domovoch veľmi dôležité preventívne opatrenia," uviedla Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR v Banskej Bystrici.

Preventívne opatrenia


Medzi najúčinnejšie preventívne opatrenia patrí časté a účinné vetranie - otvorenie okien dokorán cez každú prestávku, počas telesných aktivít a pobytu detí vo vonkajšom prostredí. Ak je to možné, tak v školách a predškolských zariadeniach treba vetrať aj počas vyučovania ventilačným oknom. Nevyhnutné je aj vetranie počas upratovania a po skončení vyučovania či prevádzky detského zariadenia.

Denne treba dôsledne odstraňovať prach vlhkou utierkou s prísadou čistiaceho prostriedku, umývať podlahy a ostatné plochy vrátane radiátorov a kľučiek dverí, pretože vírus chrípky sa naviaže na jemné prachové častice a tak sa s prachovými časticami vzduchom prenáša. V období epidémie chrípky odporúčajú odborníci použiť aj dezinfekčné prostriedky.

Dôležité sú aj hygienické návyky


Nevyhnutnou súčasťou prevencie je aj dodržiavanie zásad osobnej hygieny detí. V každej prevádzke pre deti a mládež je potrebné zabezpečiť vhodné podmienky na ich osobnú hygienu. Zabezpečenie mydla na umývanie rúk, jednorazových papierových utierok na ruky alebo vlastných uterákov by malo byť podľa Kataríny Slotovej z banskobystrického RÚVZ samozrejmosťou.

Deti je potrebné naučiť pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd po ich znečistení, napr. po kýchnutí, použití WC, kontakte so zvieraťom, pred jedlom, vždy po návrate domov, po pobyte vo verejnom dopravnom prostriedku a pod. "V kolektívnych zariadeniach pre deti a mládež musí dbať na dodržiavanie zásad osobnej hygieny aj personál, ktorý kontroluje, aby do detských a školských kolektívnych zariadení dochádzali len zdravé deti a zdravý personál," podotkla.

Počas výskytu lokálnej epidémie v škole je jednoduchým, ale účinným opatrením napríklad aj obmedzovanie nadmerného styku detí (tlačenice) aj počas bežného vyučovania a neorganizovať a nezúčastňovať sa na podujatiach, kde je väčšia koncentrácia osôb.

Nevyhnutnú úlohu v prevencii výskytu chrípkových ochorení majú podľa Slotovej aj rodičia. Je to v prvom rade výchova detí v súlade so zásadami osobnej hygieny, výchova k správnej životospráve a obliekaniu, k dostatočnej pohybovej aktivite na čerstvom vzduchu či otužovaniu. Netreba zabúdať na dostatok spánku a pitie dostatočného množstva tekutín.

PREČÍTAJTE SI AJ:
Zima je pre zrak nepríjemná, problémy robí snežná slepota či kúrenie
Psychologička radí: Ako zvládnuť s deťmi záťaž v škole po prázdninách
Nočné pomočovanie býva u detí častý problém, niektoré z neho nevyrastú
Škodliviny, ktoré vznikajú pri vyprážaní, možno odstrániť

Komentáre