Zdravie

Ak fajčíte, pred odberom krvi sa cigarete vyhnite

"Pred darovaním by nemal záujemca fajčiť aspoň šesť hodín, piť alkohol osem až desať hodín, vystavovať sa telesnej a psychickej námahe 24 hodín."

Webmagazin.sk/TASR, 17. februára 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič
Darca krvi by sa mal pred odberom vyhnúť viacerým chybám, upozorňujú lekári. Mal by si upraviť stravu, odpustiť návštevu posilňovne či cigaretu.
"Večer či tesne pred odberom nemožno jesť tučné jedlá ako syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá a údeniny," vymenoval Ľubomír Malík zo Slovenského Červeného kríža (SČK). To však podľa neho neznamená, že darca by mal hladovať, vhodná je nízkotučná strava ako pečivo, ovsené vločky, sucháre, ovocie, med, džem, cestoviny so zeleninou alebo varené a pečené zemiaky.

"Posledné mäsité jedlo by mal darca konzumovať štyri až päť hodín pred odberom, no len málo a chudé," zdôraznil Malík. Podľa jeho slov by sa nemalo zabúdať ani na pitný režim. Voda, čaj, džús sú vhodné, no môže byť aj káva, vymenoval.

Pred darovaním by nemal záujemca fajčiť aspoň šesť hodín, piť alkohol osem až desať hodín, vystavovať sa telesnej a psychickej námahe 24 hodín.

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, zdravotníci odoberú 400 až 500 mililitrov krvi. Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode.

Darca by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca.

ODPORÚČAME AJ:
Aké chute máte radi? Jazyk o vás prezradí veľa
BUDEM MAMOU: S bruchom na masážnom stole
Zdvojnásobte prísun bielkovín! Čím ste starší, tým je to lepšie
Prečo klesá počet spermií? Môže za to moderný svet
Relax vo vírivke môže byť nebezpečný

Komentáre