Zdravie

Ochorenie obličiek častejšie postihuje ženy

" Vo väčšine krajín sa táto choroba týka viac ako desatiny populácie."

TASR, 7. marca 2018 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Svetový deň obličiek, ktorý tento rok pripadá symbolicky na 8. marca, kedy majú sviatok všetky ženy, upozorňuje na typicky ženské riziká ochorenia obličiek. „Hlavným rozdielom sú zápaly močového mechúra, na ktoré trpí ženská časť populácie oveľa častejšie,“ uviedla vedúca lekárka strediska dialýzy v Kežmarku Katarína Javorská s tým, že odborníci odhadujú, že výskyt týchto zápalov je až trikrát vyšší než u mužov.


Trápia hlavne tehotné ženy


Najpravdepodobnejšími pôvodcami zápalov močových ciest sú pritom baktérie. Osobitú pozornosť si podľa Javorskej v tomto prípade vyžadujú najmä tehotné ženy. „U nich sú infekcie močových ciest najčastejším zápalom a v porovnaní so zvyškom ženskej populácie sa u nich vyskytujú dvakrát častejšie. V porovnaní s mužmi sú tak tehotné ženy až päťkrát ohrozenejšie. Ak je tehotná žena pacientkou našej nefrologickej poradne, vyšetrujeme ju trikrát častejšie ako obvykle. Fyziologické zmeny orgánov, ktoré sa podieľajú na tvorbe moču, výrazne zvyšujú riziko ochorenia v čase tehotenstva,“ vysvetľuje problematiku vedúca lekárka kežmarského dialyzačného strediska.

Riziko pre fajčiarov a obéznych


Zároveň dodáva, že chronické ochorenie obličiek je ôsmou najčastejšou príčinou úmrtia žien. Vo väčšine krajín sa táto choroba týka viac ako desatiny populácie. Rizikovou skupinou sú napríklad fajčiari a obézni ľudia. Podľa Javorskej je v tejto súvislosti dôležitá osveta a vzdelávanie laickej verejnosti, pretože choré obličky nebolia a nevarujú vopred bolesťou. „Väčšina chorých tak zistí, že má vážne poškodené obličky často až veľmi neskoro, nie zriedka pri ich terminálnom zlyhaní,“ zdôraznila Javorská.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Základom je prevencia


Aj preto môžu obyvatelia Kežmarku a ďalších miest na Slovensku a v Českej republike pri príležitosti Svetového dňa obličiek absolvovať 8. marca preventívne vyšetrenie. V Kežmarku tak môžu urobiť od 8. do 15. hodiny. V dialyzačnom stredisku im vyšetria moč, vezmú kvapku krvi na zistenie hodnoty glykémie, zmerajú tlak, hmotnosť a výšku. „To sú základné kroky na zistenie obličkového statusu a stavu močových ciest,“ dodáva Javorská. Podľa nej je v tejto súvislosti dôležitá najmä prevencia zložená z dostatočného pitného režimu a dôsledného liečenia infekčných ochorení.

Komentáre