Zdravie

Obezita trápi 1 a pol milióna Slovákov! Vieme ako na ňu

"Slováci prijímajú viac tukov, ako je potrebné, naopak v jedálničku im chýba zelenina, ovocie a mliečne výrobky."

Alena Klepochová, 28. augusta 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Odborníci označujú 21. storočie aj za storočie obezity. Ako upozorňuje kardiológ a prezident Ligy proti obezite SR MUDr. Ivan Majerčák, len na Slovensku má túto chorobu 1,5 milióna pacientov. Veľké množstvo Slovákov totiž vôbec nešportuje a zvyšuje si tak, najmä v strednom a vyššom veku, riziko vážneho ochorenia. Alarmujúci je aj fakt, že obezita sa na Slovensku vyskytuje už od detského veku.

Slováci prijímajú viac tukov, ako je potrebné, naopak v jedálničku im chýba zelenina, ovocie a mliečne výrobky. Našu výživu charakterizuje nadmerné množstvo tuku a živočíšnych bielkovín a na druhej strane nedostatok sacharidov, tie práve preferujeme z hľadiska racionálnej výživy.

Zmeny zloženia črevnej mikroflóry sú zrejme v pozadí obezity a radu vážnych chorôb. Foto: TASR/AP
Za posledných 40 rokov nespĺňajú Slováci odporúčané dávky takmer všetkých vitamínov, z minerálnych látok najmä vápnika. Napriek neustále propagovanému zdravému životnému štýlu na Slovensku pretrváva trend konzumovania v prvom rade chutných ako zdravých jedál.

Otestujte sa


Na zistenie, či obezita trápi aj vás, potrebujete iba krajčírsky meter. Odmerajte si obvod pása, treba merať v polovici vzdialenosti medzi dolným okrajom rebier a vrcholom panvovej kosti. Dámsky pás nad 80 cm predstavuje už zdravotné riziko. Obvod pásu u pánov by zase nemal presiahnuť 94 cm.

„Ak sú vaše čísla vyššie než 80 alebo 94 cm, spĺňate základné diagnostické kritérium metabolického syndrómu. Obvod pása je nezávislým rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení. Tukové bunky, ktoré máme uložené v bruchu, vylučujú škodlivé látky, ktoré priamo poškodzujú naše cievy. Okrem toho ešte aj zvyšujú krvný tlak a hladinu cukru,“ upozornil MUDr. Majerčák

Skamaráťte sa s pohybom


Zlepšiť si zdravie možno kombináciou zmeny stravovacích návykov s pravidelnou, aj keď krátkou pohybovou aktivitou počas dňa. Napríklad už nahradením masla margarínom v kombinácii s pravidelným pohybom je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi až o desatinu. O najlepších riešeniach sa možno poradiť s lipidológom a obezitológom.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Dôležité je však telo zaťažovať primerane a nájsť si vhodnú aktivitu. “Pulzová frekvencia pri cvičení závisí od toho, či je primárnym cieľom zredukovať hmotnosť alebo skôr zlepšiť kardiovaskulárnu výkonnosť. Napríklad pri zvýšenom obvode pásu postačuje na redukciu zásobného tuku chôdza, ktorá menej zaťažuje váhonosné kĺby. Vo všeobecnosti si najčastejšie vystačíme s rýchlosťou 5 km/hod., čo je štandardná rýchlosť chôdze. Viac než pulzy je však dôležitá pravidelnosť,“ uviedla športovkyňa Zora Czoborová.

Zvýšiť pulz a rozpumpovať srdce môže aj kratšia aktivita. Dobrým začiatkom je napríklad vymeniť výťah za schody. “Obezita je výsledkom nerovnomerného príjmu a výdaja energie,“ pripomenul MUDr. Majerčák.

Kód zdravého života


Ako prevenciu preto odborníci odporúčajú dodržiavať Kód zdravého srdca 0-30-5-120-80. Ten symbolizuje nefajčenie, 30 minút fyzickej aktivity denne, hladinu celkového cholesterolu nižšiu ako päť mmol/l a krvný tlak nižší ako 120/80 mmHg.

Komentáre