Zdravie

Nová metóda chudnutia vás zbaví polovice nadváhy

"Chirurgické chudnutie bez nutnosti ísť pod skalpel? Je tu nová neinvazívna metóda."

Zuzana Lobotková, 16. júna 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Pre tých, ktorí sa boja ísť chirurgovi pod nôž máme dobrú správu. Je tu nový zákrok na schudnutie a skrýva v sebe nezanedbateľný potenciál. Hoci sú gastrický bypass a zmenšenie žalúdku bežnými formami chirurgického zníženia telesnej hmotnosti, experti sú v otázke novej metódy optimistickí.

Ako šijací stroj


Nová endoskopická gastroplastika alebo redukčný zákrok je invazívny len minimálne, znamená pre pacienta kratší čas na zotavenie, zákrok trvá len 40 minút a pomocou neho sa dá hmotnosť zredukovať až o 54 percent. A nie je nutné nechať do seba rezať skalpelom. Táto metóda dokonca zmierňuje cukrovku.

Doktor Reem Sharaiha, gastroenterológ vo Weill Cornell medicínskom centre v New Yorku , uviedol pre Dailymail: “Je to ako šijačí stroj. Séria stehov ide z jednej časti žalúdka na spodok a zase hore. Žiadne jazvy, žiadne rezanie.” V štúdii 91 pacientov zhodilo priemerne 18 percent váhy v priebehu jedného roka a 21 percent v priebehu dvoch rokov. Bol to v priemere úbytok o viac než 60 centimetrov z obvodu pása. V menšej štúdii 25 pacientov schudlo až 54 percent nadváhy.

Táto endoskopická gastroplastika spadá pod endoskopiu, čo sú nechirurgické procedúry, ktoré gastroenterológovia používajú na preskpmanie pacientovho tráviaceho traktu. Pri endoskopii je do tela umiestnená cez ústa vložená ohybná trubica so svetlami a kamerou. Touto cestou sa preskúma žalúdok a črevá. Je to podobné gastro operácii, ale bez rezov, keďže je to orálny zákrok.

Trubica sa vsunie do pacientovho žalúdka (cez ústa a hrdlo). Odtiaľ endoskopický šijací stroj zmenší veľkosť žalúdka a vytvorí pomocou stehov akýsi “rukáv”. Vďaka tomu sa zo žalúdka stane menší vak, takže pacient sa rýchlejšie zasýti.

Aké máte možnosti?


Táto technika zatiaľ nie je veľmi rozšírená, no jej popularita stúpa. Stačí, ak má pacient BMI nad 30, pričom iné bariatrické zákroky vyžadujú BMI aspoň 35. A bol by to najlacnejší zákrok na chudnutie, čo by ešte podporilo stúpajúcu tendenciu podstupovať na zníženie hmotnosti chirurgické riešenia.

Aktuálne je priemerná strata pri chirurgickom zmenšení žalúdka 53,8 percent. Bandáž na žalúdku (nastaviteľný pás) bola veľmi populárna, keďže ide o finančne nenáročný zákrok s krátkou dobou hojenia a je to pomerne neinvazívna metóda. U pacientov sa však občas rozvinuli poruchy príjmu potravy alebo bola strata na hmotnosti menšia, než pri iných metódach. Je to asi 10 percent z pôvodnej váhy.

Chirurgické zmenšenie žalúdka je nezvratná metóda, vďaka ktorej sa podstatne zmenší obsah vášho žalúdka. Vďaka tomu sa dostanú do rovnováhy črevné hormóny, ktoré sú u obéznych ľudí rozhodené, a tak túžia po jedle, ktoré telo nepotrebuje. Zmenšením žalúdka môžete prísť o zhruba 17 percent telesnej váhy.

Žalúdočný bypass rozdelí žalúdok na malý vak a podstatne väčší vak. Tenké črevo ústi do menšej časti žalúdka a vďaka tomuto zákroku sa vám môže podariť schudnúť až 27 percent telesnej hmotnosti.



Komentáre