Zdravie

Nosíte okuliare? Laserová operácia očí vám môže pomôcť

"Laserové lúče sa v očnom lekárstve najčastejšie používajú pri korekcii krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti. V oboch prípadoch sa dopadajúce svetelné lúče krížia buď pred sietnicou, alebo za ňou."

TASR, 9. februára 2017 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Laserová operácia očí nie je vhodná pre každého, kto nosí okuliare. "Dôležité je uvedomiť si, že na základe prísnych kritérií, jedným z nich je napríklad hrúbka rohovky a predoperačných vyšetrení, nie je možné odporučiť tento typ zákroku každému," vysvetľuje očný lekár Pavol Veselý.

V opačnom prípade môže podľa neho operácia spôsobiť viac škody ako osohu. "Čoraz častejšie sa stretávame s prípadmi, keď pacienta u nás odmietneme, no zákrok aj napriek tomu podstúpi niekde inde. Neskôr sa k nám vráti opäť, avšak s vážnejšími problémami. Tak, ako existuje viacero druhov dioptrických chýb, existuje aj viacero možností, ako ich odstrániť. Na rovinu však treba povedať aj to, že v niektorých prípadoch žiaden typ korekcie nie je možný," upozornil Veselý.

V prípade ďalekozrakosti odporúča absolvovať laserovú operáciu do štyroch dioptrií, pri krátkozrakosti je možné odstrániť až dvanásť dioptrií, avšak optimum je do siedmich až ôsmich. "V prípade vyšších dioptrických chýb sa pacientovi odporučia iné, pre vysoké dioptrie vhodnejšie, možnosti korekcie zrakovej vady. Samozrejme, ak to jeho zdravotný stav dovolí," doplnil oftalmológ.

Laserové lúče sa dnes v očnom lekárstve najčastejšie používajú pri korekcii krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti. V oboch prípadoch sa totiž dopadajúce svetelné lúče krížia buď pred sietnicou, alebo za ňou. "Cieľom laserových operácií je uskutočniť zákrok na rohovke tak, aby sa lúče navzájom krížili v mieste najostrejšieho videnia, teda v žltej škvrne. Laser svojím pôsobením na rohovku spôsobí odparenie veľmi tenkej vrstvy rohovky, vďaka čomu sa mení jej lomivá schopnosť," priblížil Veselý. Laser sa bežne používa aj pri odstránení ďalších porúch, napríklad astigmatizmu.

Laserová korekcia dioptrickej chyby je rýchly zákrok. Bezprostredne po ňom môže pacienta trápiť mierny pocit pálenia či rezania. Ako pri každej operácii je však dôležité riadiť sa radami očného lekára. "Pacient by sa mal vyvarovať plávaniu v bazéne, jazerách alebo v mori. Rovnako aj saunám, zafajčenému a zaprášenému prostrediu či extrémnym športom, a to po obdobie dvoch až troch týždňov po zákroku," zhrnul Veselý.

ODPORÚČAME AJ:
Zabudnite na lieky proti bolesti, pomôžte si prírodne
Pálenie záhy je častým problémom. Čo radí gastroenterológ?
Štyri choroby, ktoré sú často zle diagnostikované
V noci svietime viac, umelé svetlo nám však škodí

Komentáre