Zdravie

Nočné pomočovanie býva u detí častý problém, niektoré z neho nevyrastú

"Nočné pocikávanie môže mať viacero príčin, jednou z najčastejších býva ochorenie obličiek a môže byť dedičné."

TASR, 2. januára 2018 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR
Nočné pomočovanie je u detí podľa odborníkov veľmi rozšíreným problémom. "Netreba čakať, kým z neho dieťa vyrastie. Za ten čas sa môže poškodiť traumou jeho psychika a spôsobí mu problém na celý život," hovorí detská psychiatrička Terézia Rosenbergerová z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Liečba pomáha


Nočné pomočovanie sa odborne nazýva enuréza. "Jedno percento detí z pocikávania nevyrastie a tento problém pretrváva do dospelosti. Ak by sa včas začalo s dôslednou liečbou, tak tieto deti a neskôr dospelí ľudia by sa týmto problémom nemuseli trápiť," vysvetlila detská nefrologička Andrea Černianska z Nefrologickej ambulancie v Bratislave. Každé dieťa je individuálne, niektoré sa vylieči za tri mesiace, inému to môže trvať aj roky.

Vycikať a spať


Rodičia sa zo začiatku snažia riadiť bežnými radami, ktoré je určite dobré do predškolského veku vyskúšať – zabezpečiť pitný režim dieťaťa počas dňa, aby domov neprišlo smädné, obmedziť príjem tekutín v podvečerných hodinách, ukladať dieťa na spanie v pravidelnom čase, a v neposlednom rade držať sa známeho pravidla: „Vycikať, umyť si zuby a spať.“

Preplnený mechúr


Podobné rady v podobe režimových opatrení dostanú aj pri návšteve lekára. "Deti sú zvyknuté tesne pred spánkom piť. Kapacita močového mechúra detí predškolského veku je pritom približne 150 mililitrov. Ak teda dieťa vypije pred spánkom šálku tekutiny, približne 200-250 ml, močový mechúr sa počas noci preplní a dieťa sa pociká. Dieťa sa zatiaľ nevie prebudiť na pocit, že mu treba cikať," vysvetlila Černianska. Vekom kapacita močového mechúra stúpa, na pocit potreby na močenie sa dieťa však začne budiť až vo veku 10 až 11 rokov.

Častá príčina


Nočné pocikávanie môže mať viacero príčin, jednou z najčastejších býva ochorenie obličiek a môže byť dedičné. "Existujú štúdie, ktoré hovoria, že ak jeden z rodičov mal rovnaký problém, potom je 50-percentná pravdepodobnosť, že dieťa bude trpieť enurézou. Ak obidvaja, potom sa táto pravdepodobnosť ešte zvyšuje. Na druhej strane sú aj deti, ktorých rodičia tento problém nemali, takže nie je to len genetický problém," zhrnula Černianska. Dieťa je z pohľadu lekára vyliečené, ak je šesť mesiacov „suché“.

Rady pre rodičov detí s enurézou, poradňu a kontakty na lekárov po celom Slovensku nájdu rodičia na webovej stránke www.suchapostielka.sk.

Komentáre