Zdravie

Návrat do stredoveku: Boj s baktériami nabral zvláštny smer

"Dlhé roky bola stredoveká medicína zatracovaná a označovaná ako “temné časy”. Zrejme však mala niečo do seba. "

Zuzana Lobotková, 28. apríla 2017 9:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Vývoj mikróbov odolných voči antibiotikám znamená, že je neustále nutné nachádzať nové lieky, ktoré by s mikróbmi dokázali bojovať. V tomto je ale postup pomalý, dokonca stagnuje. Odhad znie, že ročne zomrie na celom svete 700 000 ľudí na infekcie odolné voči bežným liekom. Takýmto tempom by to bolo v roku 2050 už 10 miliónov úmrtí ročne.

Skupina vedcov, odborníkov na stredovek, mikrobiológov, medicínskych chemikov, parazitológov a farmaceutov verí, že odpoveď na antibiotickú krízu sa skrýva v kombinácii moderných technológií a stredovekých receptov.

Stredoveké metódy


V roku 2015 tento tím publikoval štúdiu zameranú na tisíc rokov starý recept na liek na jačmeň, či infekciu folikulu rias. Častou príčinou tohto problému je v súčasnosti baktéria Staphylococcus aureus, ktorá je odolná voči mnohým moderným antibiotikám. Tieto baktérie sú okrem toho zodpovedné za infekcie rán, sepsu a zápal pľúc.

Stredoveké liečivo obsahovalo víno, cesnak, cibuľovitú rastlinu (ako je pór alebo cibuľa) a kravskú žlč. V recepte stálo, že treba tieto suroviny premiešať a nechať ich deväť nocí odstáť v medenej nádobe. Vedci zistili, že v in vitro infekčnom modeli táto zmes v sebe ukráva potenciálne antistyfylokokové činidlo, ktoré opakovane zabíjalo podklad pre Staphylococcus aureus.

Stredoveká európska medicína bola preskúmaná v porovnaní s inými časťami sveta len málo. V súčasnosti sa skloňuje skôr s krutým zaobchádzaním s pacientom, ignoráciou a spiatočníckym myslením. Počas štúdie lieku na jačmeň bola chemička Tu Youyouová odmenená Nobelovou cenou za nový liek na maláriu po preskúmaní cez 2000 receptov v starej čínskej medicíne. Je možné, že sa podobné objavy skrývajú aj v európskych knihách o medicíne?

Samozrejme, sú tu postupy a lieky zo stredoveku, ktoré by sa nemali už opakovať. Pri úspešnej príprave stredovekého lieku na jačmeň bolo kľúčové dôsledne nasledovať postup prípravy. Predstavuje to však reprezentáciu iných liečív na infekcie? Postupovali vedci podľa nejakej vedeckej metodológie, aby vytvorili biologicky aktívnu zmes? Ďalšie výskumy môžu ukázať, že niektoré stredoveké lieky boli viac než len placebo, dokonca možno predchodcovia antibiotík.

Existuje databáza liekov?


Významný stredoveký lekár Bernard z Gordonu v 15. storočí preložil z latinčiny knihu Lilium medicinae (z roku 1305), ktorá obsahovala veľa medicínskych receptov. Táto kniha sa prekladala až do neskorého 17. storočia. Vedci si dali tú prácu a porovnali starý latinský text s anglickým prekladom. Výsledkom je moderná kniha plná stredovekých receptov, je v nej aj zoznam surovín s modernými prekladmi.

S touto databázou liekov si dali vedci za cieľ nájsť kombinácie ingrediencií, ktoré sa objavujú opakovane a sú používané na liečbu infekčných ochorení. To by im malo pomôcť vo vývoji potenciálnych antibioticky pôsobiacich liekov. Kombinácia surovín je jednoznačne kľúčová. Výskumníci dúfajú, že zistia, či fungovali tieto stredoveké recepty na základe určitej kombinácie antimikrobiálnych ingrediencií. A práve tieto zistenia by mohli pomôcť rozhýbať vývoj nových antibiotík.

ODPORÚČAME AJ:
Máte radi bryndzu? Toto ju robí zdravou
Viete, ako správne vybrať prisatého kliešťa?
Salmonelóza je pri vyšších teplotách aktuálnou témou. Ako sa chrániť?
Prelomový objav: Bunky odolné voči HIV






Komentáre