Zdravie

Nakazte svet úsmevom, je to jednoduché

"Usmejte sa, a svet sa usmeje s vami. Šťastie je totiž nákazlivé, a to na rozdiel od depresií, ktoré sa neprenášajú. "

Zuzana Lobotková, 2. septembra 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok
Dobrá správa pre všetkých - šťastie je infekčné a môže dokonca pomôcť zmierniť depresie. Veselá nálada sa šíri sociálny kontaktom s priateľmi a rodinou, zatiaľ čo depresie nemôžu byť prenesené na iného človeka.

Nové poznatky naznačujú, že mať mentálne zdravých priateľov môže ľuďom pomôcť zostať psychicky zdraví alebo dokonca im to pomôže zotaviť sa z depresie. Výsledky ukazujú, že priateľstvo s niekým, kto je deprimovaný pre vás neznamená riziko, že by ste aj vy upadli do depresií. Skôr sa stane, že daná osoba sa zotaví.

Nebráňte priateľstvám


Výskumníci na univerzite v Manchestri a Univerzite vo Warwicku sa pozreli na viac ako 2000 amerických teenagerov aby zistili, ako ich nálada ovplyvňuje ostatných. Zistili, že aj keď sa depresia nešíri, ľudia s dostatkom priateľov so zdravými náladami má o polovicu nižšiu pravdepodobnosť rozvoja tohto stavu.

Šťastní priatelia môžu tiež zdvojnásobiť šancu na zotavenie z depresií o šesť až dvanásť mesiacov. Doktor Thomas House, docent v aplikovanej matematike na univerzite v Manchestri, povedal, že sociálne faktory zohrávajú pri depresii kľúčovú úlohu. „Vieme, že sociálne faktory, napríklad, či človek žije sám, alebo bol v detstve zneužívaný, vplývajú na to, či bude deprimovaný. Vieme a to, že sociálna podpora je pre zotavenie z depresie dôležitá,“ povedal House pre dailymail.co.uk.

Obklopiť sa priateľmi so zdravými náladami má na depresiu výrazný vplyv. Rozvíjanie silnejšej sociálnej siete by mohlo byť efektívnym spôsobom, ako sa z problémov dostať. Podpora priateľstva u dospievajúcich by mala znížiť množstvo prípadov, a pritom neohroziť druhú stranu.

ODPORÚČAME AJ:
Prekvapivé zistenie: Trauma z holokaustu sa nesie v DNA
Schizofrenik Martin: Moja choroba je dar
Pustite sa do omladzujúcej diéty
Opýtali sme sa za vás: Prečo sa červenáme?

Komentáre