Zdravie

Na dlhých cestách hrozí riziko vzniku trombóz

"Vysoké riziko vzniku majú pacienti po operácii, ktorá sa uskutočnila v posledným troch mesiacoch, tiež po infarkte myokardu, po cievnej mozgovej príhode, rovnako tiež po naloženej sadre."

TASR, 8. júla 2019 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach
Dlhé cesty počas leta vedia znepríjemniť opuchy nôh či vytvorenie krvnej zrazeniny, tzv. trombózy. Upozornila na to všeobecná lekárka z Polikliniky Falck Radlinského Andrea Vargová. "V rámci prevencie je dôležité zistiť rizikové faktory a zabezpečiť príslušné preventívne opatrenia podľa miery rizika," povedala pre TASR.

Ako Vargová priblížila, vysoké riziko vzniku trombózy majú pacienti po operácii, ktorá sa uskutočnila v posledným troch mesiacoch, tiež po infarkte myokardu, po cievnej mozgovej príhode, rovnako tiež po naloženej sadre či zhubnosti nádorového tkaniva, tzv. malignite. "U týchto pacientov je vhodné podať heparín s nízkou molekulovou hmotnosťou vo forme injekcie pred letom a aj prípadne počas letu, ktorý si pacient sám podá. U rizikových skupín obyvateľstva s nižším rizikom, ako napríklad kŕčové žily, užívanie hormonálnej antikoncepcie, gravidita či obezita, je vhodné dodržiavať preventívne postupy," vysvetlila.

Podľa lekárky významnou mierou cestujúcemu prospeje, ak si zabezpečí dostatočný príjem tekutín počas cesty, t.j. jeden liter v priebehu päť hodín. Rovnako odporúča obmedziť príjem alkoholu, kofeínu a sedatív. "Prispieť k väčšiemu komfortu môže aj cvičenie v sede, ohýbanie nohy, flexia v členkovom kĺbe každú polhodinu dve minúty, prípadne prerušenie sedenia krátkou chôdzou každú hodinu," uviedla.

Kompresívne pančuchy pomôžu podľa slov odborníčky zlepšiť krvný obeh v dolných končatinách. Vargová tiež upozornila, že v minulosti podávaná kyselina acetylsalicylová sa podľa posledných usmernení neodporúča v tromboprofylaxii ako jediný spôsob prevencie.

Ako dodala, prevencia znižuje nielen výskyt žilovej trombózy, ale aj pľúcnej embólie. Trombóza je akútne ochorenie žíl. Jej vznik je zapríčinený spomalením krvného prúdenia, zmenami v mechanizmoch zrážania krvi a poruchou vnútornej výstelky cievnej steny. Hlboká žilová trombóza postihuje prevažne hlboký žilový systém dolných končatín. Hlavnými príznakmi sú jednostranný opuch a bolesť končatiny. Podľa miesta opuchu vieme predpokladať lokalizáciu trombózy. Bolestivosť často predchádza vznik opuchu.

Komentáre