Zdravie

Mykotickou infekciou sa možno nakaziť v saune aj MHD

"Kožné ochorenia sa prejavujú svrbením, praskaním, olupovaním, bolesťou, pľuzgiermi či zápachom. "

TASR, 20. marca 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Mykotické infekcie, teda dermatomykózy, postihnú počas života približne štvrtinu ľudí. Ich pôvodcami sú najčastejšie vláknité huby, kvasinky, občas však i plesne. Opatrný treba byť najmä vtedy, keď má človek oslabený imunitný systém, berie antibiotiká či kortikosteroidy, trpí cukrovkou, obezitou alebo žilovým ochorením nôh.

Kožné ochorenia sa prejavujú svrbením, praskaním, olupovaním, bolesťou, pľuzgiermi či zápachom. "Predpokladom na vznik tejto infekcie môže byť napríklad aj narušená rovnováha prirodzenej kožnej mikroflóry, príčin, prečo je toto ochorenie také časté, je však mnoho. Veľkú úlohu v tomto prípade totiž zohrávajú aj subjektívne vlastnosti pokožky," hovorí dermatovenerologička Markéta Lorencová.

Kúpalisko aj kino


Dermatomykózy sa prenášajú veľmi rýchlo. "Na pozore sa treba mať hlavne vo verejných priestranstvách, ako sú kúpaliská, kúpele, prezliekarne, fitnescentrá, sauny, ale i hotely," upozornila odborníčka. Napriek tomu, že mykózy obľubujú vlhké prostredie, možno sa nakaziť aj prostredníctvom sedačiek v hromadnej doprave, v kinách a podobne.

Jedno z najčastejších kožných ochorení postihuje najmä oblasti nôh, nechtov, slizníc, vlasov, častí pod prsníkmi, pazuchami alebo v rozkroku či v iných kožných záhyboch. "Výsledkom invázie plesní alebo iných hubovitých ochorení býva, prirodzene, následná zápalová reakcia, ktorú často chybne ošetrujeme bežnou kozmetikou, čím sa ochorenie plošne rozširuje," doplnila kožná lekárka.

Dermatomykózy sa liečia väčšinou lokálnymi liečivami vo forme mastí, krémov, telových mliek či roztokov. "Liečiť je často nevyhnutné aj osoby, ktoré prišli s pacientom do styku alebo ho mohli priamo infikovať. Tu je nutné dodržiavať popri liečbe aj špeciálne hygienické opatrenia," vysvetlila Lorencová. Účinnejšie prípravky vo forme tabliet a kapsúl sa ordinujú v závažnejších prípadoch a sú na lekársky predpis.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Deťom po strate blízkeho človeka pomôže terapeutická rozprávková kniha
Sexuálny prenos vírusu zika je bežnejší, než sa predpokladalo
Dajte deťom arašidy, ušetríte ich alergií
Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?
Používa slovenský maloobchod inovácie?

Komentáre