Zdravie

Chcete menej bolestivý pôrod? Stavte na vitamín D

"Mnoho žien má obavy z pôrodu kvôli bolestiam, ktoré pri ňom zažijú. Pripravia sa radšej na to, že budú potrebovať veľkú dávku liekov a odvahy. Alebo môžu sa radšej zásobiť vitamínom D. "

Zuzana Lobotková, 3. novembra 2014 12:00
Foto: TASR


Nízka hladina vitamínu D môže spôsobiť, že pôrod bude bolestivejší. Tím v USA zistil, že v takomto prípade sa ženy skôr rozhodujú pre epidurálnu injekciu.

Lekári zmerali hladinu vitamínu D u 93 tehotných žien pred pôrodom. Potom sledovali, koľko liekov proti bolesti si každá žena vyžiadala počas pôrodu. Množstvo liekov následne porovnali s hladinou vitamínu D. Ženy s nižšou hladinou tohto vitamínu požadovali viac liekov proti bolesti, ako tie s vyššou hladinou.

Hor sa dopĺňať vitamíny


"Ženy majú často počas tehotenstva menej vitamínu D. V takýchto prípadoch sme spozorovali väčšie bolesti pri pôrode," povedal doktor Andrew Geller, anestéziológ v Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles a vedúci autor štúdie. Kým nedostatok vitamínu D sa dlho spájal s depresiou a bolesťami, toto je prvá štúdia, ktorá zdôrazňuje súvislosť s úrovňou bolesti počas pôrodu.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Nedostatok vitamínu D je počas tehotenstva bežný najmä u vysoko rizikových skupín, vrátane vegetariánok, žien s menším kontaktom so slnkom a u etnických menšín. Tento dôležitý vitamín sa dá nájsť v mlieku, ovocných šťavách, rybom oleji a v potravinových doplnkoch.
"Vzhľadom k tomu, aké sú výsledky výskumu, prevencia a liečba nízkej hladiny vitamínu D u tehotných žien môže mať významný vplyv na zníženie bolesti pri pôrode u miliónoch žien. Túto tému treba ešte dôkladne prehodnotiť a ďalej skúmať," dodal doktor Geller.

ODPORÚČAME AJ:
Diablova choroba paralyzuje svet
Ebola útočí už milióny rokov, súvisí s vývinom ľudoopov
Neuveríte: Najčistejšou súčasťou verejných toaliet je záchodová doska
Prijímate viac kolórií, ako si myslíte. Zmeňte to!
Nedajte sa odradiť pachuťou grófky medzi sladidlami

Komentáre