Zdravie

Viete, v ktorom mäse je nízky obsah tuku a cholesterolu?

"S týmito radami od šéfkuchára sa nemusia báť varenia ani začiatočníci."

Alena Klepochová, 27. novembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Koniec jesene, ktorý klope na dvere, je spojený aj s vrcholom loveckej sezóny. Kým husacie hody, ktoré sú v tomto období tiež obľúbené, nie sú pre naše žalúdky tou najzdravšou pochúťkou, divina svojou vysokou kvalitou a správnym pomerom nutričných hodnôt obsadzuje prvé priečky vo výživových odporúčaniach.

Mäso z diviny je populárne nielen vďaka svojej výraznej chuti, ale aj preto, že je preň typický nízky obsah tuku a cholesterolu, keďže zver sa neustále pohybuje za potravou a žije v čistom lesnom prostredí. Práve v tomto období šéfkuchári radi pripravujú divinu, lebo je k dispozícii mladá, odrastená zver.

Pre mäso z diviny je typický vysoký obsah bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a omega 3 kyselín. „Toto mäso je vhodné napríklad pri diétach, ale aj pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou, pretože je zdrojom železa,“ vysvetľuje šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Michal Hečko. Navyše, na jeseň sa zvieratá živia najmä hubami či lesnými plodmi a preto ich mäso dostáva zaujímavú príchuť.

Začnite s gulášom


Podľa šéfkuchára sa diviny nemusia báť ani začiatočníci vo varení, ideálne je skúsiť prípravu guláša. „Vyberte si srnca, diviaka alebo jeleňa. Nemusíte sa mäsu nijak zvlášť venovať, stačí dávať pozor, aby sa dusením nerozvarilo,“ radí Hečko. Podľa neho je najideálnejší na guláš krk a spodná časť stehna.
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Divina sa nespracováva hneď, musí sa nechať odležať v chlade niekoľko dní. Divina sa pripravuje len krátko, dlhým varením sa mäso vysušuje a zostalo by príliš tuhé, bez šťavy. Na domácu prípravu je najvhodnejšie dusenie alebo pečenie v celku.

Ostatné časti, napríklad chrbát, môžete použiť pri minútkach ako sú steaky či medailónky. Ak chcete mäso piecť v celku, vhodná je vrchná časť stehna. Šéfkuchár radí mäso pripravovať veľmi pomaly. „Mäso spracúvajte pri nízkych teplotách. Čím nižšia teplota, tým vhodnejšie pre mäso, nemalo by sa spracovávať šokovou terapiou. Vysokou teplotou a rýchlym postupom ho len zbytočne vysušíte.“

Pozor, čo kupujete


Pôvod a čerstvosť mäsa je pri divine kľúčová. „Kvalitné mäso odporúčam kupovať od predajcov, ktorých poznáte, prípadne od poľovníckych združení,“ hovorí šéfkuchár. Vizuálne nesmie mať šedastý, slizom potiahnutý povrch a nesmie zapáchať.

Paštéta z jelenej pečene
(4 porcie)
Jelenia paštéta. Foto: TASR/Mercure Bratislava Centrum

Suroviny:
150g jelenej pečene
90g masla
½ bielej cibule
Brandy
Soľ, korenie
Citrón
Hnedý cukor
Tymian čerstvý

Postup:
1. Pečeň nakrájame na menšie kúsky a zarestujeme na nadrobno nakrájanej cibuľke s trochou tymianu (taktiež nadrobno nasekanom).
2. Poprášime cca pol lyžicou hnedého cukru, necháme skaramelizovať a podlejeme trochou brandy. Povaríme, kým sa nevyparí alkohol.
3. Na miernom ohni rozpustíme 80g masla (10g si necháme na dokončenie paštéty).
4. Zarestovanú pečeň vložíme do mixéra, nastrúhame kôru z ½ citróna a za stáleho mixovania pridávame pomaly maslo.
5. Keď je všetko vymixované, prepasírujeme pečeň cez jemné sitko, dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a nakoniec rýchlo zašľaháme ešte do teplej paštéty zvyšných 10g masla.

Komentáre