Zdravie

Malí onkopacienti vedia o ochorení veľa, netreba im zatajovať pravdu

"V najväčšej detskej nemocnici na Slovensku sa preto podľa Kolenovej snažia na rozhovory s lekármi pozývať rodičov a deti spoločne. "

TASR, 19. septembra 2016 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/S.Písecký
Mnohí detskí onkologickí pacienti vedia o svojom ochorení viac, než si myslia dospelí. Informácie o rakovine si nájdu ľahko, len o tom so svojimi rodičmi nehovoria, poukazujú lekári z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP). September je svetovým mesiacom detskej rakoviny, ktorý upriamuje pozornosť na osvetu v súvislosti s týmto ochorením.

"Slovenskí rodičia majú skôr hyperprotektívne vzťahy k deťom. Boja sa im povedať pravdu, hoci netreba mať strach, pretože deti si o tom vedia prečítať, ale nepovedia to rodičom. Chránia sa vzájomne," povedala Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) v DFNsP.

V najväčšej detskej nemocnici na Slovensku sa preto podľa Kolenovej snažia na rozhovory s lekármi pozývať rodičov a deti spoločne. Prednostka zastáva názor, že s deťmi treba i o takýchto veciach komunikovať otvorene. "Potom nám viac dôverujú, majú istotu, že sú s ľuďmi, čo ich neklamú," uviedla. Neraz je prekvapená, že malí pacienti majú často presné otázky a mnohým veciam dobre rozumejú.

Okolie by podľa Kolenovej nemalo mať strach prihovoriť sa takýmto deťom. "Hoci by to veľmi chceli, no nevedia nájsť vhodné slová. Malí pacienti sa tak často cítia osamotení a izolovaní," povedala Kolenová.

Na Slovensku ročne ochorie okolo 160 detí na onkologické diagnózy, upozornila Katarína Kopper, riaditeľka rodičovského združenia Deťom s rakovinou. Spolupracuje s bratislavskou detskou onkológiou a tiež je za otvorenú komunikáciu s deťmi o ochorení. Úspešnosť liečby detskej rakoviny je podľa nej pomerne vysoká.

Detská nemocnica na bratislavských Kramároch plánuje deťom s rakovinou liečbu uľahčiť, konkrétne opatrenia chce zavádzať postupne. "Ak to zdravotný stav dovolí, chceme, aby sa čo najviac pacientov liečilo doma. Na to potrebujeme zväčšiť a dobudovať priestor pre ambulantné podávanie liečby," povedala nedávno Kolenová. Sestričky by tiež postupne mali začať robiť odbery v domácom prostredí. Domov podľa Kolenovej pozitívne vplýva na psychiku a to sa odrazí i na liečbe.

Pre hospitalizovaných pacientov chcú lekári zvýšiť i štandard liečby vybudovaním intermediárnej jednotky pre tie deti, ktoré sú najviac ohrozené a vyžadujú si špeciálne režimy sledovania a zvýšeného hygienického štandardu. "Budú to jednolôžkové izby, aby každá rodina bola so svojím dieťaťom sama," uviedla Kolenová. Štandardné izby pre adaptovaných pacientov by podľa nej boli jedno- až dvojlôžkové. Plány by chceli finančne podporiť rodičovská organizácia Deťom s rakovinou i Liga proti rakovine.

ODPORÚČAME TIEŽ:
WHO odporúča v rámci prevencie pred zikou praktizovať bezpečný sex
Prečo je mužom stále teplo a ženám stále zima?
Tri mýty o bolesti spodnej časti chrbta
VIDEO: Ak pijete v tehotenstve, môžete vážne poškodiť plod

Komentáre