Zdravie

Malé deti môžu na dovolenke odmietať jesť. Pripravte sa na to

"Potravinová neofóbia je prechodné štádium, ktoré so zvyšujúcim sa vekom vymizne. "

TASR, 6. júla 2017 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Pri ceste na letnú dovolenku s malým dieťaťom treba myslieť aj na stravu v cieľovej destinácii. Medzi prvým až štvrtým rokom je dieťa často veľmi vyberavé, a preto sa môže stať, že bude odmietať nové jedlá. Ide o tzv. potravinovú neofóbiu. U batoliat a malých detí je strach z nových alebo neznámych potravín bežný, postupne vymizne sám.

O probléme sa možno poradiť v ambulancii pediatra. "Najhoršie, čo môže rodič robiť v prípade potravinovej neofóbie, je nútiť dieťa do jedla. Dieťa sa môže vzoprieť až do nevoľnosti a totálneho odmietania potravy," hovorí lekárka pre deti a dorast Katarína Šimovičová. Pred dovolenkou preto treba rátať aj s tým, že dieťa možno bude nové jedlo odmietať. Odporúča sa zobrať aj zásobou jedla, ktoré je ochotné jesť.

Nechuť skúšať nové potraviny väčšinou vymizne v piatich, šiestich rokoch. Foto: TASR/Henrich Mišovič


Stravovacie návyky niektorých batoliat môžu dočasne viesť až ku zvýšeniu rizika nedostatočného príjmu živín. "V tomto prípade neplatí trikrát a dosť. Ale je potrebné ponúknuť dieťaťu až 15-krát odmietanú potravinu, než novú potravinu dieťa prijme," upozornila Šimovičová. Vysvetlila, že existuje kritické obdobie na zníženie neskoršej potravinovej neofóbie u detí počas procesu odstavovania. "Rozmanitosť potravín, ktoré boli prvýkrát ponúknuté deťom v tomto období, môže znížiť neskoršie odmietnutie potravín. Aj rozmanitosť jedla matky a následná rôznorodosť chutí v materskom mlieku môže viesť k väčšej akceptácii nových potravín," zhrnula Šimovičová.

Potravinová neofóbia je prechodné štádium, ktoré so zvyšujúcim sa vekom vymizne. Väčšinou nechuť skúšať nové potraviny ustupuje v piatich, šiestich rokoch. Nie je to ani intolerancia či alergia na potraviny, len detský strach, ktorý je potrebné odbúravať trpezlivosťou a dobrým príkladom.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Uletené nafukovačky pre dospelých sa tešia veľkej popularite
<a href="http://webmagazin.teraz.sk/zdravie/otcovia-deti-vplyv-zdravie/7884-clanok.html" target="_blank">5 spôsobov, ako muži ovplyvňujú zdravie svojich detí
Cestujete lietadlom len zriedka? Na toto nezabudnite
Takáto je pravda o priberaní v tehotenstve

Komentáre