Zdravie

Malé cvrknutie netreba podceňovať, poraďte sa s lekárom!

"„Cvrknutie“ pri kýchaní, smiechu či zdvíhaní ťažkých predmetov netreba preto v prípade opakovania sa brať na ľahkú váhu."

Alena Klepochová, 30. októbra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Ľahká inkontinencia, teda únik moču, sa môže objavovať v každom veku, napríklad aj u mladých žien po pôrode. Malé „cvrknutie“ pri kýchaní, smiechu či zdvíhaní ťažkých predmetov netreba preto v prípade opakovania sa brať na ľahkú váhu. Inkontinencia nie je choroba spôsobená mikroorganizmami, ale stavom nášho organizmu.
Inkontinencia významne znižuje kvalitu života. Pacientka sa necíti pohodlne, keďže musí neustále myslieť na problémy spojené s inkontinenciou. Mladšie ženy postihnuté inkontinenciou navyše znášajú príznaky horšie, ako staršie ženy, u ktorých sa inkontinencia prirodzene spája s problémom veku.

„Mať čo najlepšiu kvalitu života sa spája najmä so zdravím. Zdravie je to najčastejšie, čo si želáme my sami a želáme ho aj všetkým blízkym ľuďom,“ hovorí psychologička a psychoterapeutička PhDr. Mirina Hochelová.

Zdravie je len jedno


Ako upozorňuje psychologička, zdravie má človek len jedno a treba ho chrániť. „Akékoľvek zdravotné ťažkosti nám signalizujú, že sme niečo zanedbali. Preto keď ich spozorujeme, nie je hanbou vyhľadať odbornú pomoc. Naopak – hanbou je ich potláčať, zakrývať a nijako neriešiť,“ povedala PhDr. Hochelová.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer
Poukázala na to, že čakať, že problémy zmiznú samé od seba je naivné a nezodpovedné. Ich riešenie, keď sú už pokročilé býva v prípade zdravotných ťažkostí častokrát zložitejšie a ťažšie.

„Zrelý a zodpovedný človek sa preto správa dospelo aj v otázke ochrany a pestovania svojho zdravia. Hanbou je byť zanedbaný a tváriť sa, že všetko je v poriadku. Každého z nás v živote stretávajú rôzne problémy. Uspokojenie z toho, že problémy riešime je uzdravujúce a prináša pocit spokojnosti,“ radí pacientom.

Pomôcť si možno cvičením


V prípade problémov s únikom moču sa treba poradiť s lekárom. Pomôcť si možno aj cvičením. To má však skôr podporný význam. Na tento účel sa využívajú Kegelove cviky, ktoré sú zamerané na posilnenie svalov panvového dna alebo na tréning močového mechúra.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Prevencia má aj tu veľký význam. Pred dvíhaním ťažkých predmetov je potrebné sa ísť vymočiť, aby sa tieto predmety nedvíhali pri plnom mechúre. Dôležitý je pitný režim, predchádzanie a dôsledné riešenie infekcii močových ciest, zápalov pošvy a nezadržiavanie močenia, pri pôrodoch šetrené vedenie pôrodu.

Pod odborným vedením gynekológa a urológa je možné stav samovoľného úniku moču výrazne zlepšiť, no napriek tomu až polovica pacientok pomoc nevyhľadáva a snaží sa dlhodobo riešiť svoj problém vlastnými silami. Inkontinencia sa so zvyšujúcim sa vekom zhoršuje, takže pacientka sa nakoniec k lekárovi aj tak dostane, avšak v momente, keď jej problém je už značný.

Komentáre