Zdravie

Môže korenie zablokovať zlé spomienky? Skúste kurkumu

"Kurkumín, zlúčenina nájdená v kurkume, môže mať ochranné účinky proti neurodegeneratívnym ochoreniam. To znamená, že by mohla byť nápomocná aj ľuďom s posttraumatickým syndrómom a zlými spomienkami. "

Zuzana Lobotková, 19. januára 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: wikipedia


Výskumníkom z Hunter College a Graduate Center na City University of New York napadlo, či by kurkuma mohla pomôcť pri posttraumatickej stresovej poruche. Vedci kŕmili krysy bežnou stravou alebo stravou obohatenou o kurkumu. Následne krysy naučili, že ak začujú určitý zvuk, bude nasledovať šok. Potom sledovali ich získané spomienky, a teda reakcie.

Zistili, že potkany, ktoré jedli kurkumínové jedlo, oveľa ťažšie získavali spomienky ovplyvnené strachom. Kurkumín teda udržiava zlé spomienky na uzde. „Kurkumín účinne zabránil ukotveniu strachu v pamäti. Efekt trval dlhú časť života. Vyzeralo to, akoby sa spomienky so strachom nadobro stratili,“ vysvetlil pre time.com profesor psychológie Glenn Schafe z Hunter College.

Pomôže aj ľuďom?


Výsledky boli tak sľubné, že sa rozhodli testovať kurkumín aj na ľuďoch. Ešte nepoznajú presný mechanizmus, no Schafe predpokladá, že nápomocný je protizápalový účinok kurkumínu. Tak totiž vplýva aj na procesy v mozgu, čo lekári využívajú aj u pacientov s Alzheimerovou chorobou a posttraumatickou stresovou poruchou.
„Mozog má svoj vlastný druh imunitného systému. Kurkumín, ako prírodná protizápalová látka, v strave môže mať vplyv na tvorbu spomienok,“ dodal Schafe. Utužovanie spomienok je teraz populárna oblasť psychológie. Terapeuti sa pýtajú na traumatické spomienky, aby stres postupne odbúrali. Správne zostavená strava by mohla procesu pomôcť.

V štúdii na potkanoch Schafe používal jeden gram kurkumínu na kilogram telesnej hmotnosti, čo by znamenalo asi 68 gramov kurkumín denne pre človeka. Vysoká dávka je nutná, pretože táto látka sa len ťažko vstrebáva do organizmu. Pri varení je dobré používať kurkumu s trojpercentným obsahom kurkumínu. Vedci teraz dúfajú, že dokážu zmeniť molekuly kurkumínu, aby boli lepšie stráviteľné aj pri nižších dávkach. Podľa nich stojí za to vo výskume účinkov kurkumy pokračovať.

ODPORÚČAME AJ:
Superpotravina, ktorú nájde v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi
Chcete schudnúť? Tieto potraviny vám určite pomôžu
Rozmrazujete mäso v stojatej vode pri izbovej teplote? Nerobte to
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu

Komentáre