Zdravie

Kožu treba v lete chrániť: Viete, aký ste fototyp?

"Ľudia s citlivou pokožkou, malé deti a seniori by sa mali v lete chrániť pred priamym slnkom. Keď svoj pobyt pod slnečnými lúčmi preženú, striehne na nich zhubný nádor na koži - melanóm."

Webmagazin.sk, 26. mája 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Jeden zo známych slovenských filmov má názov Slnko v sieti a s príchodom leta si treba dať pozor, aby slnečné lúče nechytili do siete naše zdravie. Pred pobytom na slnku pri mori, jazere, kúpalisku či len počas dlhšej cesty otvoreným verejným priestranstvom sa treba natrieť opaľovacím prípravkom s príslušným ochranným faktorom. Číslo ochranného slnečného faktoru znamená čas, ako dlho dokáže opaľovací krém chrániť pokožku pred sčervenaním a spálením UVB lúčmi.Toto odporúčanie nie je zbytočné, pretože kožní lekári zaznamenávajú v posledných rokoch u nás zvýšený výskyt melanónov.

Kde striehne melanóm


Aj s malými deťmi chodíme na dovolenky do prímorských a ďalekých exotických krajín, kde je iná klíma a slnečné žiarenie. Sami dobre vieme, ako stúpli teploty a intenzita slnečného žiarenia na Slovensku, v strednej Európe. Čoraz častejšie vidíme v lete na uliciach slovenské ženy so šatkou z jemného materiálu okolo krku. Okrem toho, že šatka alebo šál je vždy šik módny doplnok pre dámu v každom veku, chráni citlivé časti ľudského tela okolo krku, krk, plecia aj hrudník pred prílišným slnkom.

Pred slnkom sa treba chrániť. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Len nedávno sa skončila tohtoročná jarná lyžiarska sezóna, reklamné fotografie nás lákali na svahy so snehovou perinou aj za pekným opálením po výdatnej lyžovačke. Jarné slniečko však býva nielen chladne "zubaté", ale vo výškach niekedy aj dosť silné. Ďalšou príležitosťou, ako sa dá prísť k melanómu, je vyhýbanie sa nadmernému opaľovanie v soláriách a častý pobyt pri mori v zime, keď sú pokožka a celý organizmus nastavené úplne inak.

Čo je melanóm
Melanóm je zhubný nádor, ktorý vzniká malígnou premenou buniek kože tvoriacich pigment.


Kožná lekárka Desana Borecká z Národného onkologického ústavu hovorí o nebezpečenstve veľmi otvorene: "Melanóm patrí k najzákernejším a najzhubnejším nádorom pre svoju schopnosť rýchlej tvorby metastáz s letálnym koncom. Metastázy sa môžu objaviť niekoľko rokov po odstránení melanómu z kože,"

Celosvetovo má výskyt melanómu neustále stúpajúci trend. Ak objavíte na tele pigmentové materské znamienko, ktoré sa nečakane či postupne "zvrhlo", či inú zmenu na svojej koži, nečakajte a nechajte sa vyšetriť kožným lekárom.

FOTOTYPY
Typ 1 - Tu patria albíni s nedostatkom melanínu v koži a vo vlasoch. Oči sú bez pigmentu, červenkasté. Pokožka na slnku vždy sčervenie a nikdy nestmavne. Pred slnečným žiarením nemajú žiadnu ochranu a môžu utrpieť veľmi vážne popáleniny. Odporúčaný ochranný faktor: 30. Deti by sa mali chrániť tak ako tento fototyp.

Typ 2 - Ľudia s veľmi svetlou pleťou väčšinou posiatou pehami a svetlými alebo ryšavými vlasmi. Oči majú svetlé (napríklad zelené). Na slnku väčšinou vždy očervenejú, rýchlo sa spália a následne zlúpu. Málokedy stmavnú. Odporúčaný ochranný faktor: 20.

Typ 3 - Ľudia so svetlou farbou pleti. Väčšinou majú svetlohnedé vlasy a modré oči. Na slnku pokožka občas očervenie a dobre stmavne. Odporúčaný ochranný faktor: 12 – 15.

Typ 4 - Ľudia, ktorí sú orientálne a stredozemné typy s mierne hnedou pokožkou, tmavými vlasmi a hnedými očami. Na slnku pokožka nikdy neočervenie a vždy stmavne. Odporúčaný ochranný faktor: 6 – 10.

Typ 5 - Ľudia s čiernou farbou pokožky, africké, subsaharské typy s tmavou farbou pleti a čiernohnedými očami.


ODPORÚČAME TIEŽ:
LOGOPEDIČKA: Rečové poruchy u detí možno podchytiť už od narodenia
Hodina po hodine: Vieme, ako sa zbaviť túžby na sladké
Mýtus vyvrátený: Tlstý ale fit neexistuje
LEKÁRKA: Informácie z internetu môžu byť pre pacienta nebezpečné

Komentáre