Zdravie

Oblastí s kliešťami pribúda, tieto sú najviac rizikové

"S týmto parazitom sa ľudia môžu stretnúť už aj v oblastiach, kde ich doteraz nepoznali."

Alena Klepochová, 14. apríla 2014 12:00
Kliešte pod mikroskopom. Foto: TASR/František Iván


Ani ľudia v Európe a na Slovensku sa nevyhnú chorobám prenášaným vektormi. Pod týmto názvom sa skrývajú infekčné ochorenia spôsobené najčastejšie vírusmi alebo baktériami, ktorými sa človek nakazí od zvierat, ktoré ich prenášajú, teda sú ich vektormi.

„Pre naše klimatické pásmo je najvýraznejším predstaviteľom vektorov, ktoré prenášajú nebezpečné choroby, kliešť. Kliešte prenášajú vírus, ktorý spôsobuje kliešťovú encefalitídu (zápal mozgových blán) a baktériu, ktorá spôsobuje lymskú boreliózu. Obe ochorenia sú nebezpečné, lebo môžu trvalo poškodiť centrálnu nervovú sústavu a v niektorých prípadoch viesť aj k smrti,“ vysvetlila riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku MUDr. Darina Sedláková.

Aj keď drvivá väčšina kliešťov podľa MUDr. Sedlákovej nie je infekčná a spôsobuje „len“ uštipnutie a cicanie krvi, jedno až dve percentná sú prenášačmi spomínaných ochorení. „Na Slovensku je podľa odborníkov 37 endemických oblasti s infikovanými kliešťami najmä okolo rieky Váh a na východnom Slovensku, ale istý si človek nemôže byť nikde. Každý rok je hlásených asi sto ochorení na encefalitídu a kým borelióza bola v minulosti veľmi zriedkavá, v ostatných rokoch jej výskyt najmä vo východných okresoch dramaticky stúpa,“ upozornila.

Kliešťom pomáha otepľovanie


Najväčší výskyt kliešťov býva od apríla do októbra. Kliešte sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyskytujú na celom Slovensku, ale nie všetky sú nosičom vírusu. V niektorých oblastiach je veľké množstvo infikovaných kliešťov, v iných sú nakazené ojedinelo alebo vôbec nie.
Mapka znázorňujúca výskyt kliešťovej encefalitídy na Slovensku. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Oblasti s výskytom nakazených kliešťov sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh. V tejto oblasti sa zaznamenáva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu. Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska napríklad pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitrianska a Pohronská pahorkatina, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice, približuje ÚVZ SR.

Podľa tvrdenia parazitológov kliešte postupujú do vyšších polôh. S týmto parazitom sa tak môžu stretnúť ľudia v oblastiach, kde ich doteraz nepoznali. Je to dôsledok zmeny klimatických podmienok.

Kliešťa treba vybrať správne


Kliešte číhajú na človeka najmä v tráve, preto sa treba do prírody adekvátne obliecť. Vhodné je tiež použiť repelenty či zaočkovať sa. Po návrate z prírody treba vytriasť šaty, dôkladne sa osprchovať a skontrolovať si celé telo.

Ak na tele kliešťa nájdete, je vhodné odstrániť ho z tela čím skôr. Kedysi sa odporúčalo udusiť zahryznutého kliešťa olejom alebo mastným krémom. Ďalším mýtom je krútenie kliešťa v smere či proti smeru hodinových ručičiek.

Pred odstránením treba kliešťa poliať či postriekať dezinfekciou, najlepšie s obsahom alkoholu. Možno použiť aj alkoholický nápoj, parfum, kolínsku či hustú mydlovú penu, najlepšie z antibakteriálneho mydla. Kliešťa uchopte pinzetou čo najbližšie pri koži a miernym ťahom sa ho pokúste vytiahnuť. Následne ranu opäť dezinfikujte.

Komentáre