Zdravie

Keď je v nose sychravo

"Prechladnutia, škriabanie v hrdle, bolesti hlavy, to všetko k jeseni tak nejak prirodzene patrí. Ak sa o seba postaráme, môžeme riziko ochorenia znížiť na minimum."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 15. októbra 2015 13:45
Ilustračné foto Foto: TASR
Nie každé ochorenie, pri ktorom nám tečie z nosa, je rovno chrípka. Ochorenia horných ciest dýchacích spôsobujú viaceré vírusy. Dokážu nám znepríjemniť pár dní bolesťami hlavy, opuchnutým nosom a nepríjemným pocitom v hrdle. Mimochodom, podľa správy Úradu verejného zdravotníctva SR v uplynulej jesenno-zimnej sezóne navštívilo lekárske ambulancie 1,715 milióna chorých so zápalmi horných dýchacích ciest.

V kolektíve ako doma


Prechladnutie neprinesú mokré topánky z dažďa či tenký svetrík namiesto poriadnej vetrovky. To sú síce nepríjemnosti, ktoré môžu spôsobiť podchladenie a oslabenie organizmu, ale skutočné prechladnutie spôsobujú vírusy. A tie sa najradšej šíria v kolektívoch. Vírusy sa zväčša šíria vzduchom a dotykom, takže ak ste v práci, nákupnom centre, kine či v autobuse, máte šancu dopracovať sa k ochoreniu. Rodičia to poznajú aj z inej strany: jedného dňa príde dieťa domov, že sa zle cíti, že v škole majú virózu. A o tri-štyri dni už všetci doma posmrkávajú, pijú čaje a liečia si prechladnutia.


Imunita


Väčšinu nepriateľských vírusov naše telo bez problémov zruší, ani o tom nevieme, že sme ich stretli. Imunitný systém je veľmi výkonný, ale treba sa o neho starať. Preto musíme k svojmu zdraviu pristupovať komplexne a zodpovedne.
Na imunitný systém však nejestvuje jeden zázračný liek, ale celý súbor pravidiel, ktorý sa volá – zdravý životný štýl. Pohyb, spánok, jedlo, pitný režim, ale aj sex, patria k zdravému životu a k podporovaniu imunitnému systému.
Foto: shutterstock


Dobrá nálada


V období jesenného pracovného napätia, stresu, školského roka a povinností občas na zdravie zabúdame. Nezabúdajte si nájsť čas na oddych, posedenie s priateľmi, výlet do prírody, budete sa mať lepšie. Dobrá nálada je dokázateľne vzpruhou pre lepšie fungujúci imunitný systém. Smiech lieči nie je len prázdne slovné spojenie, ale skúsenosť storočí.

Nezabudnite
- Aj v jeseni choďte pravidelne na čerstvý vzduch
- Nezabúdajte na pravidelný spánok
- Jedzte zdravo, imunitný systém sídli najmä v črevách
- Pozitívne myslenie pomáha


Jeseň bez prechladnutia?


Nuž, neviditeľní nepriatelia v podobe vírusov sa zaháňajú ťažšie, ako komáre, to však neznamená, že nemôžeme pre svoje zdravie voľačo užitočné robiť. Prevencia je nepochybne najlepšou cestou, ako zbytočne neprechladnúť.

Predvídavosť


Náchylnosť k respiračným infekciám vo veľkej miere závisí od stavu našej imunity. Proti typicky jesenným nádcham, prechladnutiam je vhodné použiť raz týždenne Oscillococcinum (*Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa, prípadne sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom), ktoré podporuje obranyschopnosť organizmu voči takýmto ochoreniam,“ hovorí lekár MUDr. Richard Wagner. Takúto prevenciu môže využívať celá rodina vrátane detí.
Foto: BOIRON

Liečba


Keď sa už prechladnutie ozve a cítite, že na vás niečo lezie, môžete Oscillo využiť okamžite. „Užijeme tri dávky v odstupe 6 hodín. Ak prvé príznaky nevymiznú a ochorenie sa rozvíja ďalej, užívame Oscillo v liečebnom režime, t.j. dvakrát denne po dobu troch dní.,“ hovorí MUDr. R. Wagner. Oscillo nemá nežiaduce účinky, nevyvoláva ospalosť a dá sa kombinovať aj s inými liekmi.

Komentáre