Zdravie

Kašeľ je obranným mechanizmom organizmu

"Aj keď je kašeľ, ktorý je dôležitou ochranou dýchacích ciest, najčastejším príznakom ochorenia dýchacích ciest, často sa vyskytuje aj pri iných diagnózach."

TASR, 21. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič
Zápaly dýchacích ciest sprevádzané kašľom patria k najčastejším ochoreniam detí. Ide o typické ochorenie spojené s jesenným obdobím. Detskí lekári vlani zaznamenali takmer milión pacientov, detí a mladých ľudí. Najviac ich potrápili práve choroby dýchacej sústavy. Kašeľ tak môže vzniknúť ako neškodná reakcia na prašné prostredie, ale byť aj signálom vážnejšieho ochorenia.

V tomto období sú najčastejšou príčinou kašľa vírusy a baktérie v dýchacích cestách. U detí sprevádza kašeľ vírusová infekcia vo viac ako 90 percentách prípadov. "Kašeľ je prirodzeným a dôležitým obranným mechanizmom organizmu," vysvetľuje pediatrička Katarína Šimovičová. Súčasne je najčastejším sprievodným príznakom ochorení dýchacích ciest.

Aj keď je kašeľ, ktorý je dôležitou ochranou dýchacích ciest, najčastejším príznakom ich ochorenia, často sa vyskytuje aj pri iných diagnózach. Už aj ľahké vykašliavanie je pre telo záťažou, ktorá by sa nemala podceňovať, upozorňujú lekári.

Rozoznávajú sa dva základné druhy kašľa. Suchému, dráždivému kašľu odborníci hovoria aj neproduktívny. Vyskytuje sa na začiatku infekčného ochorenia, keď sú hlieny ešte husté a nedarí sa ich dobre vykašliavať. Vlhký, produktívny kašeľ vzniká, keď sa už hlien v dýchacích cestách pohybuje. Sprevádza ho vykašliavanie hlienov v rôznom množstve.

Suchý kašeľ nemá žiadny liečivý účinok, takže je možné tlmiť ho liekmi nazývanými antitusiká. Tie ovplyvňujú dráždivé podnety z dýchacích ciest. Pacienta totiž obťažuje, často veľmi vyčerpáva. Vlhký kašeľ sa už nesmie potláčať liekmi, ktoré ho zastavujú. Treba ho podporiť prostriedkami, ktoré hlieny skvapalňujú a podporujú ich vykašliavanie. Tým sa odborne hovorí mukolytiká (znižujú hustotu hlienu) a expektoranciá (pomáhajú hlien dostať von z dýchacích ciest). Mnohé z prípravkov si môžu ľudia kúpiť voľne v predajni, nepotrebujú na ne predpis od lekára.

ODPORÚČAME AJ:
Byť vysoký nie je len praktické
Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy
Ján Klimas: Ľudia skôr uveria šarlatánom, pretože odborníci ich nudia
Slováci vymysleli test pre tehotné, ktorý odhalí Downov syndróm z krvi
Nakŕmte svoj mozog tými správnymi potravinami

Komentáre