Zdravie

J. MURÍN: Obvykle tlak začne stúpať u mužov skôr a u žien neskôr

"Užívanie liekov na hypertenziu závisí od stavu pacienta. Ak trpí aj inou chorobou, napríklad cukrovkou, začína sa s liečbou čo najskôr."

TASR, 18. mája 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay/geralt
Problémy s vysokým krvným tlakom sa zvyknú objaviť okolo 50. roku života. "Obvykle tlak začne stúpať u mužov skôr a u žien neskôr, pravdepodobne sú chránené hormonálnym cyklom," hovorí kardiológ Ján Murín. Zistilo sa, že na krvný tlak má vplyv uvedený hormonálny systém a keď sa poškodí, tlak stúpa. "Každý, kto bude žiť viac ako 80 rokov, niektorí aj v skoršom veku, bude hypertonik, takže sa to podľa mňa dotýka nás všetkých," povedal pre TASR.

"Do 50-tky je najčastejšie zvýšený spodný tlak, o ktorom mi nie je známe, že spôsobuje závažnejšie kardiovaskulárne ochorenia. Ale po 50-tke stúpne horný - systolický tlak, na ten sa sústreďuje liečba," priblížil profesor Murín. Cieľom liečby je normalizácia krvného tlaku, skladá sa z režimových opatrení a farmakologickej liečby. Ak pacient trpí nadváhou, je vhodné schudnúť, obmedziť tiež treba napríklad príjem soli. Ako však vysvetlil odborník, menej soli zníži tlak len o pár mmHg.

Užívanie liekov na hypertenziu závisí od stavu pacienta. Ak trpí aj inou chorobou, napríklad cukrovkou, začína sa s liečbou čo najskôr. Ak pacient má iba hypertenziu, medikamenty sa zvyčajne podávajú až vtedy, keď sa u neho preukáže, že jeho hodnoty systolického krvného tlaku sú opakovane vyššie ako 140/90 mmHg. "U osôb s cukrovkou sa lekár snaží udržať krvný tlak pod rovnakou hornou hranicou, ako je tomu aj u nediabetikov, t.j. pod 140/80 mmHg," vysvetlil.

"Asi dvadsať rokov máme k dispozícii dobré lieky. Využívajú sa ACE inhibítory, keď to nestačí, alebo je stav pacienta od začiatku ťažší, tak sa využíva ich kombinácia s močopudným prostriedkom alebo kalciovým blokátorom, čo sú najsilnejšie lieky na tlak. Často sa dnes už začína s dvojliekom. Keď už niekto potrebuje tri lieky, ide o rezistentnú hypertenziu. Asi desať percent pacientov má v liečbe tri lieky a ak aj táto liečba nezaberá dobre pri úprave krvného tlaku, tak to sú problémoví chorí a je lepšie ich poslať k špecialistovi," zhrnul profesor Murín.

Lieky podávané pri hypertenzii sa delia na niekoľko skupín: diuretiká, betablokátory, blokátory kalciového kanálu, ACE inhibítory, vazodilatanciá a alfa–adrenergné blokátory. Pacient môže byť liečený iba jedným liekom alebo kombináciou viacerých liečiv. Vtedy sa vzájomne posilňujú a dopĺňajú svoje účinky. Trojkombinačná liečba je podávanie troch preparátov, ak dvojkombinácia neprináša želaný efekt.

ODPORÚČAME AJ:
Šesť jednoduchých trikov na mladú myseľ
Majte svoj cholesterol pod kontrolou. Pomôcť môže správna životospráva
Nové tenisky na beh či turistiku? Netreba, ide to aj naboso
Zbavte sa štikútky, toto ju spôsobuje

Komentáre