Zdravie

Týchto 12 faktorov sa môže podpísať pod únik moču

"Aj tá najľahšia forma môže byť nepríjemná, pretože môže obmedzovať, ale aj dehonestovať a diskvalifikovať v kolektíve."

Alena Klepochová, 7. apríla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Samovoľný únik moču nie je práve príjemným zdravotným problémom. Aj tá najľahšia forma môže byť nepríjemná, pretože môže obmedzovať, ale aj dehonestovať a diskvalifikovať v kolektíve. Spočiatku mierne prejavy sa postupne zhoršujú.

Najdôležitejšie na počiatočných štádiách inkontinencie je jednoducho si ju pripustiť. Zmieriť sa s faktom, že svaly panvového dna nefungujú tak, ako by mali. A hneď by mala nasledovať druhá vec, a to návšteva urológa.

„Inkontinencia nie je ochorenie, ale symptóm, príznak. Môže to však byť príznak omnoho závažnejších ochorení – infekcie močových ciest, diabetu, nádoru v oblasti močového ústrojenstva či nervových porúch. Samozrejme, je to aj príznak ochabnutia svalov panvového dna, ale v každom prípade presnú diagnózu môže určiť až lekár, urológ. Preto odporúčam v momente, že objavíte na sebe prvé príznaky ľahkého úniku moču, zájsť s týmto problémom k odborníkovi,“ uviedol doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. urológ, primár Urologického oddelenia FNsP Skalica.

Inkontinecia ovplyvňuje aj psychiku


Vôňa zohráva v spoločenskom styku nemalý význam. Moč je priehľadný roztok, ktorého základom je voda, rozpustné soli, odpadné minerálne látky a močovina. Práve močovina, zlúčenina dusíka, vodíka, kyslíka a uhlíka, je tou látkou, ktorá pri vylúčení z tela vyvoláva charakteristický zápach pripomínajúci čpavok.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

„V práci a pracovnom kolektíve môže riziko inkontinencie zvyšovať aj faktor stresu. Ak cítime, ako nám cestou na poradu uniká moč, presedíme v diskomforte celý čas a fyzická nepohoda nám bráni sústrediť sa na preberané témy. Pri osobnom kontakte s kolegami začína prevažovať akási vnútorná neistota a obavy z toho, že cítia zápach močoviny a čpavku. Tieto obavy sú úplne na mieste a opodstatnené. Postupné vyhýbanie sa druhým zamestnancom, vyčleňovanie sa z kolektívu vedie k akejsi dobrovoľnej izolácii,“ povedala psychologička Mgr. Silvia Schmidtmayerová.

Únik moču začína nenápadne


Inkontinencia sa objavuje spočiatku ako mimovoľný únik moču skôr pri aktivitách ako je dvíhanie bremien, nosenie ťažšieho bremena, napríklad v podobe tašiek s nákupmi, alebo pri športe, chodení po schodoch a podobne. Pokiaľ pacientka nezačne cvičiť, hýbať sa, spevňovať si svaly panvového dna, postupne sa samovoľný únik moču stáva častejší, moč uniká po kvapkách hoci aj pri sedení.

Návšteva lekára nie je v tomto prípade iba liečbou symptómu. „Lekár vie odporučiť najlepšie, aký je ďalší postup. Každé ochorenie je individuálne, takže recept – urobte to či ono, neexistuje. Jednoznačne vieme len to, že problém sa dá riešiť. Inkontinenčnými pomôckami, cvičením, chirurgicky – to už závisí od povahy ochorenia, ktorého inkontinencia je symptómom,“ zhrnul MUDr. Marenčák, PhD.

Inkontinencia má vždy viac príčin. Okrem veku ide predovšetkým o genetické sklony, pohlavie alebo ochabnutie svalov panvového dna. Únik moču je vo všeobecnosti charakteristický poruchou alebo zníženou funkciou uzáverového mechanizmu močového mechúra.

Medzi príznaky, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť udržať moč, patria:
• genetické sklony
• zdravotný stav
• psychika
• vek
• pohlavie
• pohyblivosť pacienta
• obezita
• výskyt zápchy alebo chronického kašľa
• infekcia močových ciest
• užívanie liekov
• následky zranení
• ale takisto aj vonkajšie faktory, ako napríklad dostupnosť toaliet

Komentáre