Zdravie

Máte problém s ľahkým únikom moču? Vyskúšajte tento test

"Samovoľným únikom moču trpia väčšinou ženy. Dôvodov je viac, medzi najčastejšie patria tehotenstvo, pôrod, menopauza a nadváha."

Alena Klepochová, 29. novembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Inkontinencia, teda nedobrovoľný únik moču, je problém, ktorý môže signalizovať viaceré ochorenia močového ústrojenstva, ale môže to byť aj problém uvoľnených svalov panvového dna. Postihuje častejšie ženy než mužov, zväčša po 40. roku života.

Nejde teda o ochorenie, ale symptóm, že v tele človeka niečo nie je v poriadku – môže mať rôzne príčiny a celú škálu prejavov. Ide o ochabnutie svalstva v dolnej časti brušnej dutiny, ktoré je spôsobené často externými faktormi, ako je naša nesprávna životospráva, sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu.

Ženy mávajú problémy častejšie


Dôvodov, prečo ženy trpia samovoľným únikom moču, je viac. Medzi najčastejšie príčiny vzniku problémov spojených s inkontinenciou sa radí tehotenstvo a pôrod, menopauza a nadváha. Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť fungovanie dolných močových ciest, patrí pooperačný stav čriev, cukrovka, zdvíhanie ťažkých predmetov, chronický kašeľ, infekcia močových ciest, nedostatok pohybu, cvičenia, diéta s malým príjmom vlákniny, nedostatok tekutín počas dňa, zranenie miechy, skleróza multiplex a iné neurologické ochorenia.

Červené tulipány, symbol parkinsonikov. Foto: TASR/AP Photo
Možností liečby inkontinencie je viac. Odborníci dokážu odporučiť rôzne aktivity na zlepšenie kontroly močového mechúra alebo čriev. Dôraz sa kladie na dodržiavanie pitného režimu, zdravé stravovanie a posilňovanie svalov panvového dna. V lekárňach a výdajniach zdravotníckych pomôcok tiež možno nájsť zdravotnícke pomôcky, ktoré ľudom s týmto problémom uľahčia život.

V prípade samovoľného úniku moču je pre pacienta najdôležitejšie naučiť sa so svojou poruchou žiť. Veľa sa dá pre vlastné telo spraviť cvičením panvového dna. Pacient sa tiež musí naučiť vyhýbať sa niektorým činnostiam, ktoré zaťažujú svaly brušnej dutiny, ako sú beh či aerobik alebo napríklad zaťažovanie zdvíhaním ťažkých predmetov.

Otestujte sa


Pri príznakoch je vhodné navštíviť lekára, ktorý vás odporučí k špecialistovi, prevažne urológovi alebo gynekológovi. Problém sa dá liečiť, zmierniť a niekedy aj úplne odstrániť. Skúste si odpovedať na 6 otázok a zistíte, či by ste nemali v najbližšom čase navštíviť lekára.

1. Mávate pocit preplneného mechúra a problém s udržaním moču?
Áno
Nie
2. Stalo sa vám pri zdvíhaní ťažších predmetov, kýchaní či kašľaní alebo pri chôdzi po schodoch, že ste si „cvrkli“?
Áno
Nie
3. Máte pocit po vymočení, že ste sa nevyprázdnili úplne?
Áno
Nie
4. Keď sa napijete väčšieho množstva tekutín, máte rýchlo pocit nutkania na močenie?
Áno
Nie
5. Máte v rodine príbuzného s inkontinenciou?
Áno
Nie
6. Stalo sa vám pri smiechu, že vám unikol moč?
Áno
Nie

Vyhodnotenie
0 – 1 áno

Podľa všetkého je vaše močové ústrojenstvo v poriadku, ale určite by ste sa mali sledovať a po 40. roku života chodiť na pravidelné prehliadky k lekárovi. V prípade podozrenia na inkontinenciu o tom informujte svojho lekára.

2 – 3 áno
Máte problém, ktorý je možné riešiť v ambulancii špecialistu. Inkontinencia je príznak, ktorý môže signalizovať vážne ochorenie, neváhajte teda a nehanbite sa vyhľadať odbornú pomoc. Pomôcť môžu v prvom štádiu aj špeciálne cviky na posilnenie svalov panvového dna a absorpčné pomôcky.

4 – 6 áno
Urýchlene vyhľadajte špecialistu. Potrebujete odbornú lekársku pomoc, zmeniť dietetický a pitný režim a po vyšetreniach určiť, ktorý typ liečby potrebujete.

Komentáre