Zdravie

Šesť mýtov o očiste hrubého čreva: Nedajte sa oklamať

"Ľudia v snahe o prečistenie hrubého čreva siahajú po odbornej pomoci, ale aj po alternatívnej medicíne. A to v snahe o zlepšenie svojho zdravia. Je to však naozaj také pozitívne?"

Zuzana Lobotková, 14. novembra 2014 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Niektoré zo svojpomocných metód čistenia hrubého čreva sú laxatíva, klystír alebo bylinné prípravky, ale existuje aj hydroterapia hrubého čreva, keď sa do konečníka zavedie trubička a pomocou vody má lekár odstrániť škodlivé toxíny a fekálne pozostatky z tela.

Očistenie hrubého čreva má prispieť k posilneniu imunitného systému, zvýšiť kvalitu života a pomôcť pri detoxikácii a chudnutí, objavujú sa aj argumenty proti. "Musel by som vidieť dobre navrhnutú štúdiu o prečistení hrubého čreva v renomovanom lekárskom časopise, aby to potvrdilo sľubované benefity,“ povedala doktorka Ranit Mishorová z Georgetown University School of Medicine vo Washingtone.

Navyše sú tu potenciálne hrozby poškodenia. Očistenie hrubého čreva je populárne práve kvôli sľubovanému efektu, a teda že škodliviny budú odplavené z tela. Doktorka Mishorová sa teda pozrela na mýty o očistení hrubého čreva z hľadiska vedy.

Mýtus 1: Toxíny idú z tela von


"Telo má dva hlavné orgány, ktorých úlohou je neutralizovať jedy," povedala pre foxnews Mishorová. Jedným z nich je pečeň a druhým sú obličky. Keď pečeň a obličky fungujú dobre, telo je dobre vybavené vlastnými mechanizmami na odfiltrovanie toxínov. Odpadové produkty z tela odídu skrz moč a stolicu, niektoré látky aj cez kožu potením alebo cez dýchacie cesty. Doktorka Mishorová teda uvažuje, či je potrebné robiť ďalšie zákroky na očistu tela.

Mýtus 2: Očista odplaví pozostatky stolice zo sliznice hrubého čreva


Obhajcovia očisty naznačujú, že stará stolica sa môže držať stien hrubého čreva, kde tvrdne, čo spôsobuje uvoľnenie toxínov, ktoré môžu viesť k celej rade zdravotných problémov, od nadúvania a únavy, po depresie a bolesť v kĺboch. Toto tvrdenie je však podľa doktorky Mishorovej nezmyselné. Bunky, ktoré tvoria výstelku čreva, sa menia každých 72 hodín. Stolica sa teda na ne nestihne nalepiť, čiže toxíny sa nedostanú do krvného obehu.

Mýtus 3: Prečistenie hrubého čreva posilňuje imunitný systém


Ako by mohlo čistenie čreva zvýšiť produkciu zložitých zložiek imunitného systému? Niektoré detoxikačné prípravky obsahujú vitamíny, minerály, probiotiká a bylinné výťažky, ktoré majú podporovať imunitný systém. Ale o ich fungovaní existuje len málo priamych dôkazov. V niektorých prípadoch prečistenie hrubého čreva zničí aj dobré baktérie, a teda organizmu a imunite skôr uškodí.

Mýtus 4: Prečistením čreva schudnete


Detoxikačné režimy môžu vyvolať hnačku alebo spôsobiť zvýšené močenie. Ale týmto reálne neschudnete, respektíve úbytok váhy nevydrží. Strata vody a stolice môže dokonca znamenať dehydratáciu a stratu dôležitých elektrolytov, ako je sodík a draslík.

Mýtus 5: Rozžiari vám pleť


Pleť bude po očistení hrubého čreva vyzerať sviežo a žiarivo, práve kvôli strate toxínov. Vraciame sa však k mýtu, že človek sa reálne toxínov touto metódou zbaví, čo doktorka Mishorová popiera.

Mýtus 6: Telo bude mať dostatok energie


Zástancovia očisty naznačujú, že uvoľnenie toxínov z tela uvoľní aj energiu, ktorú telo potrebovalo na trávenie a zneškodňovanie odpadu. Túto energiu vraj následne môže využiť na podporu zdravia a samoliečbu. Na otázku, prečo môže očista oživiť ľudí, Mishorová povedala: "Nezabúdajte na placebo efekt." Navyše je pre očistu hrubého čreva typický aj niekoľkodňový zdravý režim stravovania sa. A práve zdravý životný štýl je kľúčom k spokojnému hrubému črevu, aj bez očistnej pomoci.

ODPORÚČAME AJ:
Šetrite si mozog: Nočná práca ho môže otupiť
Prevratný objav: Ako sa dá zlikvidovať rakovina pľúc?
Hviezdny úsmev s jablkom: Tieto potraviny vám pomôžu vybieliť zuby
Červy dokážu odhaliť vašu politickú orientáciu
Chcete menej bolestivý pôrod? Stavte na vitamín D

Komentáre