Zdravie

Hrozba rakoviny kože sa týka čoraz viac ľudí, sledujte znamienka!

"Počet postihnutých ľudí rastie rýchlejšie ako u akéhokoľvek iného typu rakoviny, s výnimkou rakoviny pľúc u žien."

Alena Klepochová, 7. augusta 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Rakovina kože sa považuje za jednu z najťažších foriem rakoviny vôbec. Len na Slovensku ju ročne diagnostikujú u desiatok pacientov. Najagresívnejšou formou je melanóm - zhubný nádor z pigmentových buniek, ktoré obsahujú melanín. Zvyčajne sa vyskytuje na koži, ale môže sa objaviť aj na slizniciach či v oku.

Počet postihnutých ľudí rastie rýchlejšie ako u akéhokoľvek iného typu rakoviny, s výnimkou rakoviny pľúc u žien. U mužov sa melanóm najčastejšie objavuje na trupe, kým u žien bývajú postihnuté najmä dolné končatiny.

Ochorenie vzniká pre zhubnú zmenu štruktúry a množenie pigmentových buniek, ktoré najčastejšie postihujú ľudí so svetlou pokožkou i vlasmi. Asi štvrtina melanómov vzniká zo znamienka, zvyšok sa objaví na zdravej koži.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Melanóm sa objavuje u čoraz mladších ľudí. Samotné príčiny vzniku ochorenia pritom nie sú doteraz presne známe, podmieňovať ho však majú dva faktory, a to prostredie a typ kože. Predpokladá sa, že 60 až 90 percent nových melanómov je v dôsledku zvýšenej expozície kože slnečnému žiareniu.

Znamienka netreba podceňovať


Najúčinnejšou formou prevencie stále zostáva sledovanie a vyšetrovanie zmien na koži, prípadne odstránenie podozrivých materských znamienok. Nezanedbateľnú súčasť prevencie tvorí preto samovyšetrenie. Svoje telo poznáme najlepšie, a preto vieme najrýchlejšie spozorovať i nepatrnú zmenu.

„Hľadajte akúkoľvek zmenu na koži. Rakovina kože nebolí, no je o to zákernejšia. Dôležité je prehliadnuť si dôkladne pred zrkadlom tvár, nevynechať uši, pomocou fénu prezrieť aj pokožku hlavy,“ radí primár Kliniky Avelane MUDr. Daniel Mládek, PhD.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Ak spozorujete akékoľvek znamienko, ktoré mení svoju veľkosť, je priehľadné, viacfarebné či čierne, navštívte ihneď lekára. Ďalším varovným znamením je, ak vaše znamienka zmenia farbu, povrch, hrúbku, svrbí vás, bolí či krváca. Problematické sú tiež rany, ktoré sa vám nezahoja v priebehu troch týždňov.

Prípadov má pribúdať


Podľa odborníkov sa výskyt melanómu môže v priebehu nasledujúcich 10 rokov až zdvojnásobiť. Za príčiny vzniku rakoviny kože pokladajú lekári nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom, opaľovanie v soláriách, vplyv elektromagnetického či rádioaktívneho žiarenia, ale aj nezdravý životný štýl. Najviac ohrození sú ľudia so svetlou pokožkou, tí, čo majú výskyt melanómu v rodinnej anamnéze, či veľké množstvo znamienok na koži.

Zhubný melanóm rýchlo rozširuje svoje metastázy, často do mozgu či lymfatických uzlín. Ťažko reaguje na liečbu. Pri podozrení na melanóm je vždy základným krokom liečby chirurgické odstránenie podozrivého znamienka. V počiatočnom štádiu môže byť dostatočnou liečebnou metódou. Medzi ďalšie doteraz využívané možnosti liečby patrí chemoterapia, imunoterapia, rádioterapia a špecifická liečba.

Komentáre