Zdravie

Exotická dovolenka s deťmi? Toto radia odborníci

"V prípade cesty do exotických krajín je nutné dať deti zaočkovať aj proti ochoreniam, proti ktorým existuje odporúčané očkovanie. "

TASR, 31. júla 2018 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Lekári neodporúčajú deťom do dvoch rokov dovolenku v exotických oblastiach. Hrozbu predstavujú nákazy infekčnými chorobami, kontakt s exotickými mikroorganizmami, jedovaté živočíchy či parazity. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Cesta lietadlom nie je pre dieťa mladšie ako dva roky vhodná i z dôvodu nemožnosti poskytnutia odbornej lekárskej pomoci, ak sa vyskytne závažný zdravotný problém, napríklad kŕče, horúčka, bezvedomie, bolesti brucha, hyperventilácia, epileptický záchvat a ďalšie ťažkosti," upozornili hygienici.

Taktiež pripomenuli, že v prípade cesty do exotických krajín je nutné dať deti zaočkovať aj proti ochoreniam, proti ktorým existuje odporúčané očkovanie. Deťom je potrebné počas dovolenkových dní venovať mimoriadnu pozornosť. S malými deťmi je podľa odporúčania hygienikov "vhodnejšie dať prednosť menej náročným krajinám a ubytovaniu v hoteloch na dobrej úrovni."

Lekári tiež odporúčajú, aby rodičia pred cestou na dovolenku nezabudli do lekárničky pribaliť lieky, ktoré dieťa berie pravidelne a tiež lieky proti bolesti, pri teplote, hnačke, probiotiká, lieky na nevoľnosti z cestovania, prípravky na opaľovanie a po opaľovaní, repelent, gél proti poštípaniu hmyzom, leukoplasty, rýchloobväzy, dezinfekčný sprej, nožnice, teplomer aj pinzetu. "Je vhodné mať tiež pri sebe očné a nosné kvapky, aby sa predišlo možnému vysychaniu slizníc," uzatvorili odborníci.

Komentáre