Zdravie

Chystáte sa vycestovať? Striehnu na vás viaceré nákazy!

"Dovolenku môže prekaziť znečistená voda, bodnutie hmyzom, bosé nohy či nechránený sex."

Alena Klepochová, 2. augusta 2013 14:00
Asi 12 km severne od Zadaru leží mestečko Petrčane v zátoke, ktorá vďaka morským prúdom patrí medzi najčistejšie v Chorvátsku. Pozdĺž pobrežia sa tiahne niekoľko kilometrov pláží rôznych typov, od piesočných, cez kamienkové až po skalnaté s krištáľovo čistou vodou. Na snímke atmosféra počas západu Slnka v Petrčane. Foto: TASR/Michal Svítok
Leto je čas dovoleniek, ktoré mnohí z nás trávia aj za hranicami Slovenska. Okrem krásneho opálenia a letných zážitkov si však domov môžeme priviesť taktiež nepríjemné choroby, ktoré nám môžu znepríjemniť aj samotnú dovolenku. Je preto dobré spoznať dopredu bližšie oblasti, do ktorých sa chystáte, ako aj nástrahy, ktoré na vás číhajú a správať sa počas dovolenky preventívne.

Najčastejšie cestovateľov ohrozujú infekčné choroby. Patria sem nákazy, ktoré sa prenášajú prehltnutím choroboplodných zárodkov zvyčajne ak ide o znečistenú vodu alebo potraviny. Asi aj preto je najčastejším cestovateľským ochorením hnačka. Okrem cestovateľskej hnačky sa môžu vyskytnúť hnačkové ochorenia, ktorých pôvodcom sú salmonely, šigely, niektoré parazity, vírus spôsobujúci zápal pečene typu A i pôvodca cholery.

„Týmto ochoreniam sa dá zabrániť hygienickými opatreniami zameranými na prísnu osobnú hygienu, čisté ruky, na hygienu vody a potravín. Pri dlhšom pobyte v rizikových oblastiach sa cestujúcim pred cestou do zahraničia odporúča očkovanie,“ povedal hlavný hygienik SR prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH. Očkovať sa možno proti cholere, vírusovému zápalu pečene typu A a brušnému týfusu.

Nebezpečné štípance


Na dovolenke môžu byť hrozbou aj tzv. kvapôčkové nákazy, najčastejšie ide o choroby z prechladnutia, chrípku, záškrt, osýpky, tuberkulóza, čierny kašeľ. „Zabrániť takýmto ochoreniam sa dá vyhýbaním sa uzavretým preplneným miestnostiam a zamedzením úzkeho styku s chorým, ako aj vhodným očkovaním,“ radí hlavný hygienik.

Pohľad na chorvátske ostrovné mesto Hvar. Foto: TASR/AP Photo
Ďalšie nákazy sa zase prenášajú krvnou cestou napríklad pri bodnutí hmyzom cicajúcim krv, nesterilnou injekčnou striekačkou, ale aj pri pohlavnom styku. Riziko takýchto nákaz je veľmi vysoké najmä v tropických a subtropických krajinách. Patria sem predovšetkým malária, žltá zimnica, zápal pečene typu B, Dengue a AIDS.

„V prevencii ochorení pri bodnutí hmyzom je potrebné dodržiavať osobnú ochranu pred komármi, a to: nosiť košele s dlhými rukávmi, dlhé nohavice, nekrytú časť kože chrániť vhodným repelentom, spať v uzavretom prostredí s používaním neporušených moskytier, používať dezinsekčné prostriedky na hubenie komárov,“ priblížil profesor Rovný.

Krvnou cestou, respektíve pohlavným stykom sa prenáša aj vírusový zápal pečene typu B a AIDS. V prevencie je potrebné sa vyvarovať nezabezpečených lekárskych zákrokov a pri pohlavnom styku sa chrániť kondómom. Očkovanie je k dispozícii len proti žltej zimnici, vírusovému zápalu pečene typu B a kliešťovej encefalitíde.

Plesne na vás striehnu skoro všade


Viacerými chorobami sa zase možno nakaziť kontaktom cez kožu a sliznice. Ide o tetanus, besnota, kožné plesňové ochorenia, ale aj všetky choroby prenášané pohlavným stykom ako kvapavka, syfilis, trichomoniáza, mäkký vred, ale aj AIDS. V prevencii sa uplatňuje ošetrenie rán, pri ktorých dochádza k poškodeniu kože, obzvlášť hlbokých rán. Vyhýbať sa tiež treba styku s cudzími zvieratami.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
„V prevencii plesňových kožných ochorení je potrebné vyvarovať sa chodeniu na boso vo vlhkom teplom prostredí. Prípadne treba používať preventívne protiplesňové prípravky ako krémy, masti či roztoky. Pri pohlavných nákazách sa odporúča sexuálna zdržanlivosť, vyhýbať sa príležitostnému pohlavnému styku,“ zhrnul hlavný hygienik. Očkovaním sa možno chrániť proti tetanu a besnote.

Lekárnička pre cestovateľov


Obsah cestovnej lekárničky záleží na krajine, do ktorej cestujeme, na dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotníckej starostlivosti. Lekárnička musí byť v suchu, chlade, tme, tak aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu.

Cestovná lekárnička


• lieky proti horúčke a bolestiam hlavy
• kvapky do nosa a očí (podľa zváženia aj ušné kvapky)
• lieky proti hnačke
• lieky proti nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu
• lieky proti zápche
• antihistaminiká (lieky pri alergických reakciách)
• antialergický krém (potrebný pri poštípaní hmyzom)
• lieky na ochranu proti malárii, v prípade pobytu v oblasti s výskytom malárie
• spray alebo krém proti hmyzu (repelent)
• dezinfekčný prostriedok
• pohotovostné obväzy
• lieky proti plesňovej infekcii nôh.
• obväzovú vatu, pinzetu, nožničky, náplaste.

Komentáre