Zdravie

Dojčenie je podľa pediatrov základným kameňom zdravia matiek a detí

"Výživa v prvých rokoch života je rozhodujúca z hľadiska zdravia v dospelosti."

TASR, 7. augusta 2018 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Dojčenie predstavuje základný kameň zdravia súčasnej generácie detí aj matiek. Výživa v prvých rokoch života je rozhodujúca z hľadiska zdravia v dospelosti. Pri príležitosti piateho ročníka Svetového týždňa dojčenia na to poukázalo občianske združenie Mamila. To už šestnásť rokov poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia.

Materské mlieko v prvých mesiacoch života zabezpečuje nielen výživové potreby dieťaťa, ale plní aj ochrannú funkciu a pomáha pri správnom formovaní imunitného systému. Imunitu najlepšie naštartuje dojčenie, zdôrazňujú pediatri. Podľa odborníkov pritom dojčenie predstavuje unikátny spôsob komunikácie a pomáha budovaniu vzťahu medzi matkou a dieťaťom.

Občianske združenie spolupracuje s nemocnicami, pediatrami a pediatričkami, organizuje kurzy o dojčení pre budúce poradkyne, ako aj pre zdravotnícky personál a nemocnice. "Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení na rozličných miestach Slovenska," upozornila Mamila na sociálnej sieti. V pondelok na výhody dojčenia upozornilo združenie sériou prednášok a workshopov v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Počas tohto týždňa ponúka rovnaké aktivity vo viacerých slovenských mestách.

Komentáre