Zdravie

Dieťa môžete pred alergiami chrániť ešte počas tehotenstva

"Alergia nie je ochorenie v klasickom zmysle slova, ale porucha, počas ktorej imunitný systém reaguje prehnane na neškodnú látku, vyhodnotí ju ako rizikovú a spustí obrannú reakciu."

TASR, 15. júla 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Výskyt alergií u detí na Slovensku stúpa a v súčasnosti každé tretie dieťa trpí na niektorý typ alergie. "Najúčinnejším opatrením pred ochoreniami je vo všeobecnosti prevencia. A prevencia pred alergiami sa môže začínať omnoho skôr, než sa dieťa narodí. Adekvátnou výživou môže už aj tehotná matka ovplyvniť správne budovanie imunitného systému u svojho dieťaťa," hovorí predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti docent Milan Kuchta.

Plesne, hmyz, roztoče


Alergia nie je ochorenie v klasickom zmysle slova, ale porucha, počas ktorej imunitný systém reaguje prehnane na neškodnú látku, vyhodnotí ju ako rizikovú a spustí obrannú reakciu. Spúšťačmi alergií bývajú zvyčajne látky bielkovinovej povahy pochádzajúce z rôznych prírodných zdrojov - peľové zrná, roztoče, zvieratá, plesne, hmyz či potraviny. "V prvých mesiacoch života sa ako najčastejšia alergická reakcia u dieťaťa objavuje alergia na bielkovinu kravského mlieka," priblížil imunológ a alergológ, docent Miloš Jeseňák.

Dojčenie pomáha


Prevenciu pred alergiami môže mať v rukách už budúca mamička dieťaťa, ktorá by mala dodržiavať pravidlá pre pestrú, zdravú a vyváženú stravu s dostatkom pohybu a spánku. Úplným tabu by mali byť cigarety, alkohol či iné návykové látky. Strava má vplyv na zdravie dieťaťa aj následne. "Rozhodne najlepším spôsobom prevencie alergií je výhradné dojčenie v prvých mesiacoch života. Medzi štvrtým až siedmim mesiacom vzniká u dieťaťa tzv. imunologické okno, obdobie, v ktorom by sa malo dieťa začať oboznamovať postupne s ďalšími potravinami, aby si imunitný systém postupne zvykal na podnety zo stravy," povedal docent Kuchta.

Poraďte sa s pediatrom


V prípade podozrenia na alergiu sa treba poradiť s pediatrom, rovnako ho treba upozorniť na prípadnú rodinnú anamnézu. "Pri návšteve v ambulancii by lekára mali na výskyt alergie v rodine upozorniť. V rámci účinnej prevencie pediater zváži, ako postupovať od prvých týždňov života. Preventívnym protialergických opatrením je dojčenie, pri jeho nemožnosti u rizikových detí používanie hypoalergénnych mliečnych formúl počas prvých štyroch až šiestich mesiacov života. Dôležitú úlohu v prevencii alergií má včasné objavenie rizika, napríklad pomocou dotazníka rodinnej alergologickej anamnézy," zhrnul docent Jeseňák.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Čo treba vedieť o kliešťoch?
VIDEO: Zle udržiavané pieskoviská môžu byť pre deti zdravotným rizikom
Chcete si zlepšiť pamäť? Dajte si čokoládu
Môže mesiac nášho narodenia predpovedať naše zdravie?

Komentáre